0

Л ечение с кислород в барокамера започват да практикуват в Университетската многопрофилна болница в Бургас. Хипербалният комплекс в лечебното заведение е пред завършване, съобщиха оттам.

Барокамерата лекува с кислород под високо налягане и има неоспорими резултати при много и различни заболявания, а в последните години в целия свят това лечение набира скорост.

Проектът е разработен от д-р Георги Матев, който въвежда лечението с барокамера в Бургас на деца и възрастни с церебрални проблеми и заболявания в резултат на хипоксия (липса на кислород).

Този център е ключов за Бургас и региона и се надявам скоро да се похвалим, че сме третият град в страната, в който е обособено подобно лечебно звено, създадено със съдействието на най-добрите специалисти, каза изпълнителният директор на болницата д-р Мирослав Обрейков.

Предвижда се в комплекса да има две барокамери, като едната ще разполага и със седящи места, обясни авторът на проекта д-р Георги Матев. Той е категоричен, че на резултатите, които постига в барокамерата с пациенти, считани за безнадеждни, трябва да се даде гласност. В бъдещия хипербарен комплекс ще се включи и рехабилитационна база за деца със специални потребности, където ще има съчетаване на пълния обем процедури

необходими за тяхното социализиране и здравно стабилизиране.

Терапията с кислород дава отлични резултати при лечението на 18 заболявания.

От нея добре се повлиява декомпресионната болест, отравянията с въглероден окис и цианиди, както и злоупотреба с наркотични вещества, невритът на слуховия нерв, анемичните състояния, травматичните исхемични увреди на крайници (кръш синдром, компартимент синдром), фрактурите, некротичните инфекции на меките тъкани, трудно зарастващите рани, остеомиелитът, газовата гангрена, състоянията след изгаряния, множествената склероза, мигрената, състоянията след мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда, дискова херния, диабетно стъпало, както и за общо тонизиращо и енергийно зареждащ ефект на целия организъм.