0

Младежи от Ротари Клуб Пловдив – Филипопол дариха високоспециализирани инфузионни помпи на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”. Чрез тях се дозира вливането на медикаменти и разтвори на малките пациенти на клиниката. Средствата за тях в размер на 6 800 лева младежите от „Интеракт Пловдив Филипопол“ и „Ротаракт Пловдив Филиопол“ са събрали по време на двудневни коледни базари в центъра на Пловдив и в един от моловете в града. Това съобщи Радостина Гайдарова от „Ротаракт Пловдив Филипопол”. Дарението на младежите бе прието от проф. Пенка Стефанова – началник на Клиниката по детска хирургия.

Дарението включваше високоспециализирани инфузионни помпи за малките пациенти на клиниката

„За базарите опекохме 1 500 коледни курабии, украсихме ги. В домашни условия направихме промишлено количество курабии. Изработихме и коледни картички. Само за два дни от двата базара, на които бяхме от 9 часа сутринта до 20 часа, успяхме да съберем средствата за дарението”, обясни Гайдарова. С предмети в базарите са помогнали и от Движението на българските майки, както и от пловдивски сладкарница и магазин за бижута. Предметите, които младежите са продавали, не са имали фиксирани цени. Купувачите сами преценявали каква сума да оставят за харесания коледен подарък с благотворителна цел.

Проф. Пенка Стефанова с част от младите дарители

Със събраните средства са закупени инфузионни помпи – инфузомати и перфузори, които ще се използват в лечебния процес на Клиниката по детска хирургия.