0

П рез лятото, особено юни и юли, е времето на гръмотевичните бури. Когато те се развихрят, най-опасни са откритите места.

Ако мълниите ви настигнат в полето, на плажа или другаде, където няма сгради с гръмоотводи наблизо, веднага клекнете, наведете главата си към тялото и с ръце обхванете краката си на нивото на глезените, съветват специалистите. Не стойте до метални предмети. Ако имате в джобовете си ключове, телефон и всякакви дреболии с метал, оставете ги поне на пет – шест метра от себе си. Застигне ли ви бурята в града, в никакъв случай не се подслонявайте до външни стълбища с метални парапети и прозорци с декоративни решетки, тъй като мълнията, въпреки гръмоотвода, може за „близне” от страната на метала и да ви засегне.

Колоездачите е добре да слязат от возилото си. На улицата се постарайте да бъдете на разстояние от другите хора – не се знае кой какви железарии носи в джобовете си, които могат да привлекат мълнията и да пострадат всички.

Криенето под мостове също е много опасно заради желязната арматура в тях. Освен това, ако реката придойде, човек може да бъде повлечен от силната вода и да се удави. Дърветата, отделните канари и скали също привличат мълниите. Затова, ако се окажете в гората или в планината, побързайте да излезете на някоя полянка. Избягвайте да се движите под трасето на лифта или каквато и да е въжена линия, тъй като те също привличат електрическия заряд от небето.

Най-сигурното и безопасно място в природата срещу пораженията от мълнии са пещерите. Трябва обаче да се застане на поне 3 метра навътре от входа им.

По време на гръмотевична буря най-сигурното място, създадено от човека, е автомобил, но само при условие, че сте прибрали антената. Ако падне мълния, тя буквално обтича по корпуса на колата, която играе ролята на гръмоотвод, и попада в земята. След като природното явление отмине е добре да се провери състоянието на гумите. Възможно е те да са обгорели и да се спукат още по пътя към дома.

При гръмове и мълнии трябва да се изключат всички кабели у дома и в офиса, електроуреди не бива да работят, за да не бъде привлечен електирческият заряд.

Върху селските къщи, строени в миналото, както и вили няма гръмоотводи. Затова, ако природното явление ви завари в такава сграда, по-безопасно е да се преместите със семейството си в автомобила.