0

Ползата от моркова за зрението е всеизвестна. Той съдържа бета каротин, който впоследствие се превръщат във витамин А в черния дроб. Така организмът, който не произвежда бета каротин, си го набавя от храната.

С комбинация с мед обаче, морковът е от огромна полза за зрението. Тя не само го подсилва и изостря, но и забавя развитието на дегеративни заболявания на окото.

Сместа се приготвя изключително лесно. За нея са необходимо половин кг моркови, половин кг лимони и мед. Обелените моркови се настъргват на ренде. Объркват се добре с нарязаните на ситно лимони. Може да се използва и кората им, но първо трябва да измиете цитрусите много добре. Сложете толкова мед, колкото да покрие получената плодово-зеленчукова смес. Затворете буркана и го приберете в хладилника. Сместа е готова за консумиране след 10-а дни. От нея се яде

 

по една чаена лъжичка

 

по 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Ще усетите ефекта почти веднага. Полезната смес от моркови и мед подобрява зрението, подходяща е и за хора, които страдат от макулна дегенерация, катаракта и дори само за тези, които са с уморени очи.

Уморените очи са в резултат на начина на живот. От тях страда всеки, работещ с компютър, дори учениците. Освен със зачервяване на окото, това състояние си личи от тъмните кръгове под долните клепачи. Не всякога човек може да си позволи няколко дни без работа с компютъра и пълен покой от четене за очите. Но пък, той може да приложи някое просто средство на природната медицина, чрез което да подобри състоянието им и дори да премахне въпросните тъмни кръгове. За това са необходими продукти, които

 

тонизират и хидратират кожата,

 

зареждат я с витамини и са богати на антиоксиданти.

Такъв е зеленият чай. След като си изпиете чашата, не изхвърляйте торбичката. Охладена я сложете за около 10-а минути върху тъмните кръгове. Ако правите това два пъти на ден, като не пропускате за го повтаряте вечер, след няколко дни ще усетите изненадваща промяна. Зеленият чай подсилва очите и ги прави по-устойчиви на силната слънчева светлина през лятото.

Яйчният белтък също попада в ефективните природни средства срещу тъмни кръгове и уморени очи. За целта разбийте белтъка на едно яйце до получаване на гъста сметана, и намажете с него зоната около очите. Оставете да подейства и накрая измийте лицето с топла вода.

Ефикасен антистресов компрес са памучните тампони напоени с отвара от синя метличина. Престояват върху клепачите и участъка под очите десетина минути. Подобен усвокояват и избелващ ефект има и лимоновият сок.

 

Паста от краставица и магданоз

връща блясъка в погледа

 

За възвръщане на блясъка на погледа при уморени очи се препоръчна зеленчуковата маска. За целта ви трябва сока от един картоф и от половин краставица. Двете течности се смесват и в тях се киснат памучни тампони, с които се налагат очите за около 10-15мин.

Пасираната краставица и магданоз имат същия ефект. Нанасяте сместа внимателно в зоната около и под очите, оставяте да подейства 20 мин. и изплаквате с топла вода. Същият метод на приготвяне и нанасяне включва и маската от половин авокадо и 2-3 капки бадемово масло.

Сред природните средства срещу уморени очи е и розовата вода. В продължение на една седмица напоявайте памучни тампони с въпросния еликсир и налагайте очите с тях за 10мин. Розовата вода има успокояващ ефект и се отразява благотворно върху кожата.