0

Н езависимо, че по българското Черноморие няма акули убийци, нито баракуди, някои от обитателите на крайбрежието могат да ни докарат сериозни проблеми.

Рибата, наречена морски дракон, е най-опасна от тях. На външен вид тя не е никак респектираща, наподобява попче, но е най-отровната по нашите географски ширини. Тя има опасен шип на хрилното капаче и убождането е доста болезнено. Чрез него тя впръсква в жертвата редица токсични вещества. Морският дракон не е агресивна риба и никога не напада сама, но ако човек върви по дъното с голи крака и я настъпи, тя отговаря с отровните си шипове. Най-уязвими обаче са рибарите, когато вадят улова, оприличават я на попче и когато я хванат в ръце, вече е късно. От нея не са застраховани и туристите. Само през миналото лято 7 души са посетили токсикологията във Варна.

При убождане от морски дракон болката е остра, а мястото бързо се подува. |При някои алергични хора избива пяна на устата равновесието им се нарушава. По тази причина преди време лекари в Бургас не обърнаха първоначално внимание на чуждестранен летовник с тези симптоми, като го взеха за пиян. Едва, когато той им каза, че е усетил убождане в морето, токсиколозите му сложиха противошокова инжекция. Макар и ужилването от морски дракон да не е смъртоносно, докторите съветват веднага да се потърси лекарска помощ, за да не се забавя лечението. Обикновено то трае около два-три месеца, а при най-тежките случаи може да се стигне до нарушаване на функция на пръстите на крайника за около година.

Рибите скорпид и звездоброец живеят по каменистите дъна, но в български води се срещат рядко. Те също са с отровни шипове. Подобно на морския дракон не са смъртоносни, но могат да доведат до продължително изтръпване или парализа на убодения крайник. Затова е необходима противоалергична инжекция в близките два часа.

Медузите, колкото и красиви на вид, могат да създадат здравословен проблем на хората с по-чувствителна кожа или на алергичните. Опарването им е истинско мъчение за децата, които от него могат да получат и мехури.

Тези морски създания жилят с пипалата си, но не и с повърхността. Затова, ако искате да покажете отблизо медуза на детето си, загребете я от горната страна с ръка и я обърнете с пипалата нагоре. На мястото на опарването се чувства силна пареща болка и сърбеж могат да се появят и обриви. В случаи могат да се наблюдават и по-тежки реакции - гадене, повръщане, диария, подути лимфни възли и коремни болки. Рядко се получават силни алергични реакции със затруднено дишане. Ако това се случи, потърсете лекарска помощ. Ще ви сложат противоалергична инжекция или ще ви изпишат хапчета.

Народен и изпитан метод при ужилване от медузи е поливането със собствената урина. Киселото й РН моментално разтваря отровата, която е попаднала в тялото и облекчава болката. Този алтернативен метод се използва от векове от жителите на Хавай.

Неохраняваните плажове, макар и с пясък, могат да ни докарат сериозни ухапвания от бълхи. Тези гадинки се въдят на сухи места. Разнасят ги бездомните кучета и котки, могат да се загнездят и във вълната на овче и кози. Те се унищожават много трудно с препарати. Ухапванията им се различават от останалите по това, че са по няколко малки червени пъпчици, скупчени една до друга. Така се получават цели обриви, които понякога се сливат. При мазане с лечебни мехлеми, на втория-третия ден червеното сменя цвета и потъмнява, пъпките се свиват, но пак сърбят.