0

Ч овечеството от векове е търсило начини да продължи годността на продуктите. Сега в условията на извънредно положение, когато пазаруваме веднъж на някоко дни, се стараем да натрупаме в хладилника повече неща, за да не излизаме скоро отново. В немалко случаи взимаме продукти с повишен срок на годност. Тя се постига със стабилизатори и добавки, означавани с „Е” и цифри върху опаковките. За тях трябва да следим дали не са върху етикета.

Човечеството от векове е търсило начини да продължи годността на продуктите. Сега в условията на извънредно положение, когато пазаруваме веднъж на някоко дни, се стараем да натрупаме в хладилника повече неща, за да не излизаме скоро отново. В немалко случаи взимаме продукти с повишен срок на годност. Тя се постига със стабилизатори и добавки, означавани с „Е” и цифри върху опаковките. За тях трябва да следим дали не са върху етикета.

Бензоена киселина – Е210

Тя се използва за оцветяване, най-често в алкохолните напитки. Особено опасно е, когато в храните или напитките има добавена аскорбинова киселина (витамин С). В такива случаи се получават канцерогенни съединения. Подобна опасна комбинация може да бъде намерена дори в някои привидно здравословни плодови сокове, в някои маки бира, сладоледи и ликьори. Слагат я и в някои тестени изделия.

Натриев бензоат – Е211

Използва се заедно със стабилизатори и оцветители в плодовите сладкиши, някои майонези, и мариновани зеленчуци. Ако влезе в реакция с аскорбинова киселина (витамин С) се образува бензол, който може да увреди ДНК структурата и да причини цироза на черния дроб,  алергични и промяна в поведението и умственото развитие на децата.

Натриев нитрит Е250 и Натриев нитрат Е251

Натриевият нитрит се използва в производството на колбаси и пушени меса. Придава характерния розово-червен цвят. Хранителната добавка е канцерогенна, особено след преминаване на термична обработкa. Приемът на големи дози чрез храната може да предизвика рак на червата и на белите дробове. В производството на всички колбаси присъства и натриев нитрат. При термична обработка продуктите от месо добиват сивкав цвят. За да имат свеж вид се добавя Е251. Можем да го намерим и в пушената риба, цацата, твърдите сирена и в консервите с херинга. Трява да се избягва от хипертониците, хората със заболявания на черния дроб и червата, холецисти и, дисбактериоза. Попаднал в големи количества в храносмилателната система може да предизвика злокачествени образувания.

Бутилиран хидроксианизол Е320

Служи за предпазване на мазнините и маслата от гранясване. Води както до ракови изменения на клетките в стомаха, така и до тежки автоимунни заболявания. При някои хора той предизвиква гадене, повръщане, диария, болки в корема, главоболие и кожни обриви.

Мононатриев глутамат

Използва се много в япнската и китайската кухня. Ползват го при направата на чипса, царевичните пръчици, пуканките, различни замразени полуготови храни, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, консерви.  Счита се за силен невротоксин. Освен това, той ни кара да смятаме храните за вкусни и води до привикване като разстройва вкусовите рецептори.

Трансмазнини

Създадени са по изкуствен начин като към течни растителни масла се добави водород, за да станат по-твърди. Наричат се също частично хидрогенирани масла.  Те са евтини и дълготрайни, като дават на храните нужния вкус и структура. Те повишават нивата на LDL (лошия холестерол), и понижават нивата на HDL (добрия холестерол). Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, рак на дебелото черво, както и от развитие на диабет тип 2. Имат силно негативно влияние при развитието на човешкия ембрион.

Аспартам

Той е нискокалоричен, почти 200 пъти по-сладък от бялата рафинирана захар. Използва се в хиляди продукти като заместител на захарта. Аспартамът е химически нестабилен. При температура около 30 градуса се  разлага на опасни и токсични съставки – формалдехид, метанол и фенилаланин.

Оцветители в храните

Използвани са да придадат привлекателен вид на храните. Безспорно това е бъдеща тема за статия, но дотогава ще опишем само някои от тях. Широко използвани са във всички храни. Трябва да се избягват тези с означения Е102, Е104, Е107,  Е110,  Е122 , Е124,  Е132, Е155 и  Е151.

Калциев пропионат – Е282

Използва се за консервиране на хранителни продукти, като ги предпазва от образуването на бактерии, мухъл и плесени. Използва се в соев сос, оцет, за забавяне на процеса на стареене във винопроизводството. В качеството си на консервант се използва в хлебопроизводството за удължаване на годността на хляба и сладкарските изделия. Използва се като подобрител за теста. В големи количества Е282 е токсичен и се използва като пестицид.