Солта, захарта и трансмазнините в храните ще бъдат намалени. Това ще стане със закон, за чиито проект вече е сформирана работна група. Това съобщи заместник-здравният министър д-р Галин Каменов, но не можа да уточни с какъв процент ще бъде занижено количеството им. По думите му, възможно е производителите, които искат да пускат на пазара свои производства с по-висок процент от допустимия на тези съставки, да бъдат облагани с по-високи такси.
Идеята е, чрез тези рестрикции да се променят хранителните навици на българина и така да се подобри и неговото здраве. Независимо от проектозакона за намаляване на захарта, солта и трансмазнините, който работна група в МЗ започва пише, служебният здравен министър Илко Семерджиев и заместниците му започват среща по този въпрос с производители.
Българите сме в първата петица по хипертонии, инсулти, инфаркти и заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа, показва медицинската статистика.
Редукцията на консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 млрд. долара от лечението в рамките на едно десетилетие, изчисли д-р Каменов. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението, като поне с 10 на сто са намалели смъртните случаи от инфаркти.
Като основни причини за лошите резултати от здравето на нацията, като цяло, заместник-министър Каменов посочи „липсата на активна правителствена подкрепа за сектора и слаба организация на дейностите в него.
Всеки трети в България пуши, всеки четвърти употребява алкохол, а над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, изнесени от неговия директор д-р Христо Хинков. Българските деца започват да пият алкохол от 13-годишна възраст. Същевременно 5-19-годишните със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%“, уточни зам.-министър Каменов.
Монитор

















