0

О т тази седмица в България е налична педиатричната ваксина Comirnaty за първична имунизация срещу COVID-19 за деца на възраст от шест месеца до четири години, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага три седмици след първата, а третата доза се прилага най-малко осем седмици след втората, посочиха от здравното ведомство. Ваксините ще се прилагат в определени от регионалните здравни инспекции лечебни заведения. За ваксинирането на децата е необходимо предварително записване. Подробна информация е публикувана на интернет страниците на здравните инспекции.

Също от тази седмица е налична и рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, която се използва като допълнителна (бустерна) доза. Ваксината е VidPrevtyn Beta и е от производителя "Санофи-Пастьор". Ваксината е одобрена за приложение само за лица на и над 18-годишна възраст и се прилага най-малко четири месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза. Ваксините ще се прилагат в определени от регионалните здравни инспекции лечебни заведения след предварително записване. 

Първите ваксини за деца срещу коронавирусната инфекция в България започнаха да се прилагат през декември 2021 г. и бяха предназначени за деца във възрастовата група 5-11 години.