0

Е пидемията от Денга достигна невиждани досега размери, като от началото на 2024 г. са регистрирани 12,4 милиона случая, предава Guardian.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Кърлежи разболяха близо 1000 души

Комарите, които разпространяват вируса, се възползват от повишената урбанизация и промените в климата и температурата. В същото време високият процент на затлъстяване и други хронични здравословни проблеми правят хората по-уязвими, казват учените.

Световната здравна организация изчислява, че 4 милиарда души са изложени на риск от Денга и свързаните с нея вируси, като броят ще стигне до 5 милиарда до 2050 г. Бързото разпространение през последните години е „тревожна тенденция“, казва генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

На 3 октомври той стартира глобална стратегия „за борба с нарастващата опасност от Денга“ и други болести, разпространявани от същите комари, като Зика и Чикунгуня. Действията в плана, вариращи от наблюдение до усилия за контрол на комарите, ще изискват $55 милиона през следващата година.

Повечето от случаите на денга тази и миналата година са в Латинска Америка, като голям брой се съобщава и в части от Африка и Югоизточна Азия. Но инфекциите се появяват по целия свят, включително в континентална Европа.