1

О сновната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. Това увери заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Заплатата, както стана ясно, ще е в сила от 1 август.

След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалности ще получава 3300 лева, обясни Пенков. Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега, уточни зам.-министърът.

Увеличение

С договореното увеличение - от 22%, средното увеличение на възнаграждението на лекар в центровете за спешна помощ е с 578 лева, на фелдшер или лекарски асистент – средно с 418 лева, на медицинска сестра – средно с 396 лева, на парамедик – средно с 272 лева, на санитар – средно с 225 лева, каза още Пенков.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви, че предложенията на синдикат "Защита" за увеличението на възнаграждения - на шофьор с 600 лева, с 500 лева на фелдшер, с 400 лева за лекари, с 330 лева на медицински сестри, са били представени на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, но не са одобрени. Сумите, предложени от синдикат "Защита", надхвърлят предоставените 30 милиона лева допълнително от държавния бюджет, подчерта той. 

В понеделник представители на синдикат "Защита" протестираха пред Министерския съвет. Заради несъгласието относно разпределението на допълнителните средства за възнаграждения те поискаха оставката на цялото правителство. След края на протеста от синдиката заявиха, че протестните им действия ще продължат и в национален мащаб.

„Разговорите със синдикат „Защита“ бяха дотук, каза обаче министър Хинков и изрази съмнение за представителността му. Министър Хинков припомни, че е имал 4-5 срещи с представители на синдиката, на които е обяснено каква е ситуацията. „Най-лесно е да се поиска и да се подава оставка, но най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е проблемът“, каза още той в отговор на въпрос дали ще подаде оставка, както поискаха протестиращите