0

Ж елаещи да се имунизират срещу грип обикалят по 10 аптеки в търсене на ваксини. Добралите се до тях реално са много малко, защото дозите са дефицитни. В много аптеки те все още липсват, като дори в големите вериги се доставят по 2-3 бройки, показа проверка на вестник „Телеграф“. 

Бройки 

По данни на здравните власти през този сезон на свободния пазар са осигурени над 120 000 дози, които са инжекционни и с които могат да се имунизират възрастните, както и още 5000 детски ваксини. У нас по традиция имунизационното покритие срещу грип е много ниско, което кара дистрибуторите и аптекарите да са много предпазливи при зареждането с ваксини.

През последните години обаче има засилен интерес към назалната ваксина за деца, която се предлага на пазара у нас от няколко години. Тя е специално предназначена за малчуганите, тъй като с нея се спестява убождането. Освен това създава много добър локален имунитет и не допуска размножаване на грипните вируси още на входната врата. 

Родители 

„За пръв път обикалям да търся назална противогрипна ваксина. Из цял квартал на София само в една аптека разбраха от раз какво търся и ме записаха в един дълъг списък с телефонни номера, клатейки глава, че най-вероятно няма да стане. Другите ме гледаха, все едно искам да поръчам полезни изкопаеми“, разказва майка в социалните мрежи.

„Тази ваксина за пореден път ще се окаже крайно недостатъчна. Питах в поне 10 аптеки, всички са скептични, че ще получат повече от 2-3 бройки и не поемат ангажимент да запазват, а до някои обекти няма и въобще да стигне“, коментира и друга майка.

„Мога да споделя малко опит - обиколих и звънях в над 10 аптеки в центъра на София. Накратко - отказани са им поръчките за назалните ваксини от складовете, защото са свършили“, споделя опита си и трета жена. Ако някой е намерил, нека сподели къде, питат се един друг издирващите ваксини. В една от големите вериги аптеки у нас ваксина се поръчвала срещу капаро, разказват още родителите.