0

М обилни кабинети ще предоставят здравни услуги на хората, които живеят в труднодостъпни райони у нас. Това ще стане чрез създаването на подобни приемни във всичките области на страната.

В тях ще се осъществяват консултативни и лечебни дейности, съобразени с демографската структура на населението и заболеваемостта в съответните области. 

ДОБРА НОВИНА: 56 лекарства стават безплатни!

Това е заложено като цел в Националната здравна стратегия 2030. Тя е ключов документ, тъй като с нея е обвързано изпълнението на проекти от Плана за възстановяване и устойчивост.

Промени

преодоляване на проблемите, свързани с недостатъчния брой джипита и очакваната тенденция за допълнително намаляване с оглед възрастовата структура на работещите в системата, са заложени още промени.

Млади специалисти ще бъдат стимулирани финансово да стават джипита, за да се преодолее кризата с липсата им.

Освен това ще се усъвършенства процесът на специализация по обща медицина и ще бъдат създадени механизми за стимулиране на медицинските специалисти за непрекъснато обучение. 

Личните лекари ще бъдат стимулирани да работят по села и в труднодостъпни места. За целта ще бъдат предвидени инвестиции в изграждане на нови практики в отдалечените и труднодостъпни места, както и за закупуване на нова, съвременна медицинска апаратура.

Колко покрива касата от цената на лекарствата за сърце?

На тези места ще се разчита и на телемедицината като възможност за консултиране с по-голям кръг специалисти.

Звена

В тези райони ще бъдат създадени консултативни медико-социални звена. В тях ще се извършват и по-висококвалифицирани медицински грижи по диагностика, проследяване и подпомагане на лечението при хора с хронични заболявания.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Националния план за възстановяване и устойчивост и новата Програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“ по направление „Повишаване на възможностите за профилактика, ранна диагностика и лечение на социално значими заболявания в отдалечени райони“.

Стимули в тази посока ще бъдат осигурени и чрез Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г.“, по която ще се подкрепят мерки за насърчаване на професионалната мобилност на лекари и медицински специалисти.