0

В ажна промяна от 1-ви април - Здравната каса ще заплаща изцяло или драстично ще намали доплащането от страна на пациента на медикаменти за сърдечносъдови заболявания. Тези болести продължават да са причина №1 за предотвратима смърт у нас и по света.

Страната ни е лидер в негативната статистика сред останалите европейски държави. Заболяванията, засягащи сърдечносъдовата система, са причина за 60% от смъртните случаи у нас през 2022 година. За да обърне статистиката, държавата работи по конкретен план. Поевтиняването на лекарствата за пациентите е стъпка в тази посока, смятат кардиолози.

"По този начин бихме могли да подобрим достъпа на пациентите до ранно ефективно лечение. Безспорно това е една добра първа стъпка, но смятам, че не трябва да е едноетапен акт", заяви доц. Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Фармацевтите също виждат това като стъпка в правилната посока.

"Групата на "сертаните" стават безплатни, също групата на "AC-инхибиторите" – това са лекарства за високо кръвно налягане, има и други групи. Това е много голяма крачка", посочи Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Решението е взето от Надзорния съвет на Касата и среща одобрение и от Финансовото министерство, и от Здравното. Поевтиняването на общо 52 групи лекарства от 1-ви април ще се случи по ясен план.

"Безплатни стават т.нар. референтни лекарства – това са най-евтините в групата. На всички останали цената ще намелее драстично. Първо се увеличава реимбурсацията, второ – при тях аптеките нямат право на надценка. Колкото е по-скъпо едно лекарство, толкова в по-малка степен ще го плаща Касата", разкри още Костов.

Лекарите са на мнение, че това трябва да се случи и за други групи лекарства. "В такъв списък можем да включим и лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност. Също така и антикоагулантите, а може да се мисли и за някои медицински изделия", обясни доц. Трайков.

"Така както е в другите системи в целия Европейски съюз, когато това се предписва от личния лекар, вие отивате с една рецепта, плащате една минимална такса и си получавате лекарствата, които ви се полагат за лечението – било пневмония, било сърдечна недостатъчност", подчерта доц. д-р Красимира Христова.

Промяната ще влезе в сила след като и Националният съвет по цени и реимбурсиране вземе решение по въпроса и промените бъдат вписани в Позитивния лекарствен списък, предаде NOVA.

NOVA