0

О билното потене създава не само личен хигиенен дискомфорт, то може да се окаже и белег за скрито заболяване, чиито симптоми все още не са се проявили, предупреждават американски учени. Това нарушение в организма се нарича хиперхидроза. При нея организмът фактически остава без вода и соли. Често пъти усиленото потоотделяне се провокира от тежки заболвания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис и екзема. Затова, ако страдате от потенето ви е повишено, веднага вземете талон за направление от вашия личен лекар за преглед при невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено то да е и симптом на на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система.
Хиперхидрозата е локална - когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана - когато цялото тяло се изпотява. Постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), а това води до претърквания и гнойни заболявания.

Лечението й става с две групи методи - консервативни и хирургични. Към хирургичните се прибягва само, когато консервативните не помогнат. Хиперхидрозата често е свързана с нарушена работа на вегетативната система на организма, която е призвана да адаптира нашето тяло към измененията на влажността и температурата в околната среда. Затова тази система трябва да се тренира с водни процедури, студенти влажни обтривания поне два пъти на ден, и контрастен душ с последващ масаж, както и топли бани вечер с добавени във ваната на хвойнов екстракт или морска сол.


Към методите за нейното лечение се използва още облъчване с рентгенови лъчи, хипноза и физиопроцедурите. При лекарствената терапия основно се използват транквиланти, защото помагат да се контролират емоционалните нарушения и стресовете. Използват се и антихолинергични препарати. Хирургичните методи срещу хиперхидрозата са два- симпатектомия (притискане на нерв, причиняващ изпотяването с титанова скоба) и кюртаж на подмишничните падини. Какъв ще изберете за лечение е в зависимост от съвета на личния ви лекар.