0

У ченик е засечен с бацила на туберкулозата в столичния краен квартал „Ботунец”. Момчето е в първи „А” клас в 162 основно училище. Родителите на децата, които учат там излязоха на протест и поискаха оставката на директора Румен Андреев, като го обвиниха, че е крил крил информацията от тях, алармираха от квартала.

Хората дочули за инфектираното момченце от шушукания на лекарките в тамошния диагностично-консултативен център. В знак на протест срещу мълчанието на директора Андреев те се заканиха, че няма да пуснат децата си на училище поне до края на седмицата.

Действително имаме първокласник с бацила на туберкулозата, но той не е заразоносител. Това показват лабораторните изследвания на материал, взет от стомаха, фекалиите и слюнката на ученика, каза за „Монитор” директорът на 162-о основно училище Румен Андреев. Бацилът е в лимфните възли и не е проявен. Резултатите станаха готови в понеделник след обяд, затова аз не можех да взявам паника предварително без да сме наясно какво точно е състоянието на детето, допълни той.

Оказва се, че момчето действително е носител на туберкулозния бацил, но в него не е открит т. Нар. Бацил на Кох, който всъщност е заразният вариант, който е причина за жълтата гостенка.

По думите на Адреев той разбрал за ученика на 30 април. Тогава в училището пристигнала инспекторка от Районната здравна инспекция в София, която го уведомила, че се изследват проби от момче, първокласник от 162 училище с подозрение за туберкулоза. За да не създавам паника, преди да знаем за какво става въпрос, не уведомих нито учителите, нито родителите, каза още Андреев и обясни, че с всяко отсъствие на учениците от училище ще пропуснат важен учебен материал, което по думите му е немислимо, тъй като през месец май предстои външно оценяване.

Първи за сериозно заболяване се усъмнили родителите на детето. След като продължително време то вдигало температура, те повторно го завели на лекар и настояли да му вземат всички възможни изследвания. Оказало се, че то не е болно от грип, а от упорито настинка, но изследванията засекли непроявения бацил на туберкулозата.

Междувременно д-р Наталия Спиридонова от Регионалната здравна инспекция София – град поясни, че действително има случай на болно дете от училището, но туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Въпреки това, тя препоръча на всички, които са били в контакт него, да си направят манту. Десетки деца и родители още във вторник побързаха да им сложат инжекцията.