0

 

Починалото 10-месечно дете от  Пловдивския квартал „Столипиново” не е било имунизирано поради ненавършена 13-месечна възраст . Няма данни и майка му да е била ваксинирана срещу болестта. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Георги” в града.

 Детето е живяло в среда с много неимунизирани, в такива случаи заболяването протича особено тежко,  коментираха от Регионалната здравна инспекция – Пловдив.

Освен инфекцията, детето е имало и тежък ларингит – един от симптомите, чрез които се проявява морбили. В резултат на усложнения бебето е развило спастичен бронхит. Образната диагностика обаче не е показала пневмония.

 Консултирано е с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации, уточниха от лечебното заведение. Въпреки грижите на лекарите, в 4.00 ч. сутринта на 9 април състоянието му рязко се  влошило и то е получило дихателна недостатъчност и починало.

Тридесет и шест за случаите на морбили и със съмнение за морбили в Пловдив само за 23 дни. Те са засечени в периода 17 март – 7 април, казаха още от РЗИ – Пловдив. От тях 21 са потвърдени, за други 12 се очакват резултатите от лабораторните изследвания.

Инспектори уточниха, че някои от тези случаи са установени през миналата седмица и те са на хора от други селища в областта. Те са лица от двете болници в Пловдив,  които са имали контакт с първите заболели, за които не е било ясно, че става въпрос за морлиби до появата на обривите.

Междувременно първите заболели вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

От Министерството на здравеопазването отново призоваха родителите  да не отказват ваксиниране на децата си.