0

Р едовното консумиране на диетични газирани напитки, съдържащи изкуствени подсладители вместо захар, повишават риска от преждевременно раждане. Това е установил екип от датски , исландски и американски учени. Резултатите от изследване на над 1000 бъдещи майки показали, че рискът да родят преди 37-а гестационна седмица е по-висок при тези от тях, които всекидневно пият нискокалорични газирани и негазирани питиета.
Освен това, диетичните безалкохолни напитки са вредни за здравето и водят до риск за сърдечно-съдови заболявания и диабет. Ежедневната им консумация увеличава двойно опасността от развитие на метаболитен синдром, включващ висцерално затлъстяване, артериална хипертония, дислипидемия и нарушена инсулинова чувствителност.

Специалистите препоръчват, бременните жени да ограничат консумацията на подсладени напитки и да ги заместят с прясно изцедени натурални сокове, нискомаслени млечни напитки и достатъчно количество вода. Според проучване, проведено от канадски учени, приемането на ниски дози аспирин намалява наполовина риска от прееклампсия и преждевременно раждане.

Прееклампсията представлява патологично състояние по време на бременността, характеризиращо се с повишение на артериалното налягане, отоци, смущения в бъбречната функция и завишено количество протеин в урината.