Чинията на диабетика трябва условно да се раздели на три части и в нея да намират място зеленчуци, зърнени храни, мляко, месо и риба. Лекарите са категорични, че менюто на хората със захарен диабет е това, което всеки човек трябва да следва, ако иска да живее здравословно.
 

Продукти
Специалистите препоръчват на болните с диабет тип 2 и на страдащите от сърдечни проблеми да изберат чиния с големината на тяхната разперена педя. 1/2 от нея трябва да бъде запълнена от сезонните зеленчуци, 1/4 да е за зърнените и бобовите храни, тестените изделия, картофите, а останалата 1/4 от чинията е за месо, риба, млечни продукти или яйца.

Диабетиците могат да продължат да хапват хляб и други въглехидрати, но дневният им порцион трябва да е в здравословни количества. Заложете на пълнозърнестите храни. За да поддържате глюлкозата си в нормални стойности, разпределете въглехидратите в дневната си меню.  Пациентите със захарен диабет трябва да приемат предимно от така наречените „бавни” въглехидрати т.е. такива, които се усвояват бавно и не водят до рязко и високо повишаване на кръвната захар след хранене. Това са предимно въглехидратите от пълнозърнените храни и от варивата. Захарта е само една част от всички въглехидрати, с които трябва да внимавате, за да е глюкозата ви в нормални стойности. За да сте сигурни колко въглехидрати приемате на едно ядене, проверявайте етикета на храните. Необходимо е внимателно да подхождаме към храните, които са богати на мазнини. Ограничете готовите соленки, бисквити, сандвичи и т.н. В тези продукти много често се влагат големи количества наситени мазнини и опасните трансмазнини, които са вредни и за болни, и за здрави.


 

Фрешове
Хората със захарен диабет могат да си позволят и фрешове, но в ограничени количества според вида им. Пийвайте 70 мл натурален гроздов сок, 90 мл сок от боровинки или пък 100 мл сок от ябълки и портокали. По-голямо количество могат да приемат, ако изцедят сок от домати или моркови. Тогава чашите трябва да съдържат съответно 300 и 200 мл. Здравословното хранене е ключов фактор в борбата с всички видове диабет, обясняват от Националния център по обществено здраве и анализи. Той изпълнява национална програма за превенция на хроничните незаразни заболявания. Специалистите му съветват хората с диабет винаги да носят със себе си 3-4 бучки захар или пакетчета по 5 грама захар, които да вземат в случай на хипогликемия.

Все повече болни деца заради обездвижване

Близо половин милион българи страдат от захарна болест. Заради затлъстяването и намалената физическа активност все повече деца развиват диабет тип 2, който е характерен за възрастните хора.
Над 6% от населението на България е в преддиабетно състояние, което също е една много сериозна цифра. Очаква се след 2030 година болните от диабет у нас да са между 11 и 14%.
Рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, нездравословното и дисбалансираното хранене, намалената двигателна и физическа активност, както и хроничният стрес. Според докторите това са контролируеми фактори. Над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени във времето посредством здравословен начин на живот. Захарният диабет е социално значимо заболяване, което ако не се лекува, води до сериозни усложнения. Пациентите имат 15 пъти по-висок риск от слепота заради така наречената диабетна ретинопария. При тях може да се развие и бъбречна недостатъчност. 40 % от пациентите на хемодиализа са болни от захарен диабет. При хората с диабет рискът от ампутации, които не се дължат на травми,  е по-голям, както и от сърдечносъдови инциденти.