0

 

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) организира Клиниката по очни болести на Университетската болница „Свети Георги“ - Пловдив от 12 до 30 март 2018 г., съобщиха от лечебното заведение.

Те са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се прегледат трябва да си запишат час предварително на тел. 032/602 649 в работни дни от 8.00 до 12.00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова и допълни, че сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, я определят като социалнозначимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.

Затова, когато се организира скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др., разказа проф. Сивкова.

По данни на Българско глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват, каза проф. Мариета Конарева – Костянева, Председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на болницата.