0

С пециалистите от Катедрата по инфекцииозни болести във Военно-медицинска актадемия ще преглеждат и консултират безплатно за инфекциозна мононуклеоза и други херпесни инфекции. Това съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се проведат в периода 25-27 април 2018 г., от 10.00 до 14.00 часа в кабинет № 108 на Катедра по инфекциозни болести на ВМА. За тях не се изиска направление от личния лекар, но трябва да се запише час на телефон 02/92 25989 или 02/ 92 26125 от 08.00 до 14.00 часа.

Херпесните инфекции се предизвикват от голяма група вируси, които се проявяват с разнообразна клинична картина. Характерните симптоми са повишена температура, увеличени лимфни възли, обриви по тялото и лигавиците и увеличен черен дроб и слезка. Най-честите болести, причинени от тези вируси са инфекциозна мононуклеоза, варицела, херпес зостер, цитомегаловирусна инфекция, лабиален и генитален херпес и синдрома на хроничната умора. Механизмът на предаване чрез слюнка и други телесни секрети са причина за улесненото им разпространение в затворени колективи. Човек се заразява с тях предимно в ранна детска и юношеска възраст. Поради разнородното клинично проявление, социалната значимост и особености в лечението им, херпесните инфекции изискват консултация от лекар специалист по инфекциозни болести.