0

Традиционно по това време на годината много от нас започват да се оглеждат и да мислят как да се отърват от някое друго излишно килце, натрупано през зимата. Идеалната рецепта за отслабване в масовия случай е разумен и правилен хранителен режим в съчетание с повишена физическа активност.
Един от въпросите, които може би някои от нас често си задават, е
по-колко калории
да приемаме на ден по време на диета. Универсален отговор на този въпрос, обаче, няма, защото необходимият калориен прием зависи от пол, килограми и други обстоятелства. И все пак, ако имаме излишни килограми, нискокалорийният хранителен режим трябва да е под основната обмяна на човек – около 1200-1300 калории. Това съветва специалистът по хранене  и диететика проф. Донка Байкова.
Универсална диета за отслабване обаче не съществува и най – прекрасната програма за редукция на теглото си, губи ефект след около три седмици. Твърде рязкото отслабване също не е за препоръчване, защото на първо място е стрес за организма. На второ място, ефектът може да бъде обратен, щом се поотпуснем и започнем да хапваме малко повече. Причината е, че след като организмът е бил лишаван, той изгражда противодействащи механизми за справяне със загубите, като започва да складира и да трупа запаси, за да се пази при следващ екстремен период. Това е така, защото клетките имат памет и се стремят да си върнат формата от минало време. По този начин се може да се получава и т.нар. йо-йо ефект.


 Ако имаме няколко
излишни килограми
при добра информираност и здравна култура, можем да се се вкараме във форма и само. Ако, обаче излишното тегло е повече трябва да се обърнем към специалист по хранене и диететика, който да ни посъветва как да постигнем целта си, без да навредим  на здравето си.
Преди да започнем диета трябва да подготвим организма с няколко дни на по-лека храна. След това три дни е добре да се подложим на детокс режим, обясни проф. Байкова. През този период можем да заложим на плодове и зеленчуци. Зеленчуците могат да бъдат не само сурови, но и на пара, задушени или печени в добавка със супена лъжица зехтин.
Режимът предвижда да консумираме плодовете в 8, 10 и 16 ч., а зеленчуците в 12 ч. и 19 ч. На четвъртия ден вече може да започнем деня със закуска, която съдържа въглехидрати – овесени ядки, зърнен микс или банан в добавка с мляко. През следващите два дни  в менюто се включват белтъци като например крехко пилешко месо, риба и яйца.
През последния седми ден от диетата на обяд е позволено
да се включат и въглехидрати
 като например пълнозърнест ориз или паста със зеленчуци, боб, леща или киноа. Според всеобщото прието експертно становище здравословното отслабване е около 4-5 килограма на месец, обясни още проф. Байкова.

Пийте много течности

По време на отслабване трябва да се приемат много течности, както вода, така и различни фрешове и цитронади. Причината , че обмяната на веществата в клетките се стимулира при приемане на повече течности. Добър избор е лимонадата подправена с джинджифил и мента, която би могла да подпомогне процеса в изгарянето на мазнините.
Дори и да не чувстваме жажда, трябва да се дисциплинираме и да пием вода, като ако е необходимо може да измислим трикове, с които да се подсещаме. Понякога поради липса на достатъчно течности, заради който организмът ни се дехидратира, започваме да изпитваме глад и посягаме към храна.

Хром и канела борят страстта със сладкото

Острият пристъп на глад за сладко е познат на много от нас. Това е моментът, в който сякаш организмът крещи, че иска захар, а ние сме обзети от желанието да си доставим кратка радост с някое сладко изкушение. Според заключение на австралийски учени прекомерното използване на сладкия бял прах от страна на хората, които изпитват истинско удоволствие от консумацията, води до същата зависимост като тази от кокаин. Предозирането със захар крие сериозни рискове, сред които и затлъстяване. Затова е добре любителите на сладките изкушения да се опитат да преборят тази страст. Съюзник в тази битка са хромът и канелата, които овладяват глада за захар. Освен че притъпява желанието за шоколад, торта и др. изкушения, хромът допринася и за регулиране на въглехидратната обмяна. Канелата също има позитивна роля в борбата със зависимостта. Тя може да се добавя в напитки или пък в закуската с овесени ядки.

Затлъстяването при бременност увеличава риска от епилепсия за детето

Наднорменото тегло или затлъстяването през първото тримесечие от бременността значително увеличава риска от епилепсия за детето. Това  сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от Франс прес.
В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена, отбелязват авторите на изследването. То обхванало над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г. в Швеция. Резултатите показали, че рискът от епилепсия нараства с 11% за онези от тях, чиито майки по време на бременността са били с наднормено тегло, т.е. индексът им на телесна маса е бил между 25 и 30, в сравнение с децата, чиито майки били с нормално тегло. Рискът от епилепсия за децата, чиито майки по време на бременността били затлъстели, т.е. индексът им на телесна маса бил между 30 и 35, се увеличил с 20 %. Рискът нараства с 40 % , когато индексът на телесна маса на майката е между 35 и 40, и с 80 % , в случай че индексът надхвърля 40.
„7592 от участвалите в изследването над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г., бяха диагностицирани с епилепсия до 2012 г.“, коментира д-р Неда Разаз от института Каролинска в Стокхолм.
Учените предлагат няколко хипотези, за да обяснят тази връзка, изтъквайки, че е възможно прекалено голямото телесно тегло да предизвиква мозъчно увреждане у фетуса или възпаление, което влияе върху неврологичното развитие на детето.

 

Сок от лимон и магданоз топи по 1 кг на ден

Освен полезни за организма лимонът и магданозът могат да се окажат верни съюзници в борбата с излишните килограми. Със сок от един лимон, една връзка магданоз и 2 литра вода за 5 дни дамите могат да се вталят с 5 кг. За да има ефект обаче напитката трябва да се приема 5 дни, последвани от 10-дневна почивка и след това още 5 дни консумация на лимонения сок. Течността се приема веднъж дневно  по 400 мл преди закуска.
Освен че смъква килограми, напитката е полезна за организма. Сокът намалява риска от инфаркт, тъй като укрепва сърцето и влияе положително на кръвта. Лимонената напитка заздравява още бъбреците и черния дроб, което води до успешно изхвърляне на токсините. Течността убиец на мазнини не се препоръчва за хора със стомашно-чревни заболявания, при които консумацията на лимонена киселина на гладно може да обостри здравословните проблеми.