0

Г ермански лекари трансплантираха бъбрек на 9-годишния Байрак Али. Преди да бъде извършено фактическото присаждане на новия орган са били разширени пикочните пътища на детето, но те се е налоило да бъде изграждан нов пикочен мехур. Това съобщи Пенка Георгиева – член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и председател на Пациентската организация „Заедно с теб”. Операцията е извършена в Клиниката по детска хирургия в университетската болница в Тюбинген, допълни Георгиева. Тя поясни, че германските лекари към момента се въздържат от коментар и прогноза, тъй като става въпрос за изключително сложен медицински случай. Те само са заявили, че следоперативният период към момента се развива добре, според очакванията им.

Сложната хирургическа интервенция е продължила осем часа. Донор на бъбрека е бабата на детето Селиме.

И двамата са в добро състояние и вече са контактни, съобщи по телефона от Тюбинген дядото на детето Байрам Назиф, който придружава пациентите там.

Операцията е извършена от главния лекар на отделението проф. д-р Йорг Фуке, екипът е успял да запази пикочния мехур на малчугана, каза още дядото.

Операцията започна рано сутринта в четвъртък, към 14,00 часа вече всичко приключи, а надвечер дори разменихме по няколко думи със съпругата ми и внучето. Слава на Бога всичко е наред, сега предстои период на възстановяване. Не мога да кажа колко ще бъде дълъг той, но искрено вярвам, че до няколко месеца и тримата ще се върнем в България , в дома ни в село Тъжа. Благодарим на всички, които ни помогнаха!, каза още Байрам Назиф.

9-годишното момченце, което имаше тежки проблеми с бъбреците и животът му беше под въпрос замина за трансплантация в Германия на 27 март след като премина през тежък кръг от бюрократични пречки по предоставявеното на средства от държавния фонд за лечение на деца в чужбина.

Дядото и бабата на момченцето са го отгледали от бебе, след като дъщеря им Айше изпаднала в състояние на будна кома при раждането му.

Години по-късно жената дошла на себе си и заживяла с друг мъж, от който има второ момченце. Общо 6 внучета има Селима от трите си дъщери, за отглеждането на болното дете получават по 370 лв месечно.

Това са хора за пример, малко тези, които така всеотдайно да се грижат за внучето си. Не зная откъде намират сили и воля да се справят с безпаричието, но Байрамчо не е лишен от нищо“, коментира секретарят на кметството в село Тъжа.