0
  • Проф. Узунова, кои са основните причини за мъжки стерилитет?

  • - Данните на СЗО определят, че мъжът е фактор на безплодие при семейните двойки в 46% от случаите. У нас този процент сочи, че при 47-49% мъжете са причина за липсата на деца в семейството или в партниращите си двойки. Заболяванията при мъжете, водещи до състояние на стерилитет, могат да имат вроден или придобит характер. С данни за съществуващо варикоцеле (разширена вена на скротума) са около 40% от мъжете в популацията у нас; с вроден крипторхизъм (не смъкнат в скротума тестис) – 6-10%; със зооспермия (липса на сперматозоиди в семенната течност) - 15-20%; с придобита олигоастеноспермия -12%; с вродени ендокринни заболявания (Сертолиев синдром, Клайнфелтер синдром и др.) - 2-4% и възпалителни заболявания на половата система. Не на последно място се нарежда и стресът, както и начинът на живот.

 

  • - Възможно ли е мъж в стрес сам да преодолее сексуалния проблем без лекарска помощ?

- Нормалният мъжки полов цикъл се разглежда като функционално разделен на пет взаимосвързани събития, които се случват в определена последователност: либидо, ерекция, еякулация, оргазъм и спадане на ерекцията. Разбира се, че стресът може да наруши всяко едно от посочените по-горе събития. Сам човек трудно би се справил – тук именно е необходима координация в усилията на лекарите от различни специалности в цялата здравна мрежа, както и задължава всеки един от тях да притежава компетентност, която да му позволява да идентифицира и диагностицира съответните нарушения, за да предложи индивидуална схема за лечение.

 

  • Има ли връзка между урологичните заболявания и сексуалността?

- Поради това, че пикочната и половата система се разглеждат заедно е естествено, че този урогенитален тракт при заболявания в отделните органи (простатна жлеза, пикочен мехур, пикочен канал, тестиси и епидидими ) може да доведе и до сексуални разстройства при мъжа. Факторите, които допринасят за развитието на мъжката сексуална дисфункция, могат да бъдат психологически, безпокойство и страх от очакван провал, сексуални преживявания и страх от придобиване или предаване на полово предавани инфекции (ППИ), особено при безразборни полови контакти; биологични, свързани със застаряване на населението. Влияние могат да окажат някои заболявания (артрити, диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония), физически наранявания (увреждания на гръбначния стълб) и заболявания на гениталния апарат, особено възпалителните - баланит, баланопостит, уретрити, простатити, везикулити, деферентити, епидидимити, орхити, орхиепидидимити и различни комбинации от тях. Фактори са още употребата на алкохол, наркотични вещества, междуличностните отношения, включително и партньорски натиск, сексуална злоупотреба, религия, отношение към собствената сексуална ориентация, несигурността как да се държи, както и лошата комуникация или конфликти с партньорката.

- Колко време е необходимо една двойка да изчака, ако не може да зачене дете, за да отиде на лекар?

- Нормалният срок за изчакване е около една година. Ако не се получи забременяване, е необходимо двойката да се обърне към специалисти: акушер гинеколози, андролози, ендокринолози.

- Какви са методите на лечение, ако се окаже, че проблемът е в мъжа?

-Поставянето на правилната диагноза за стерилитета от страна на мъжа дава шанс за справяне с проблема. Например при наличие на разширена вена се препоръчва оперативно лечение. При наличие на инфекции в семенните пътища – консервативно лечение. Преценката е строго индивидуална.

  •  

  • Каква е заболеваемостта от рак на простатата в последните години?

- Ракът на простатната жлеза е болест на възрастния мъж - след 50 г. Изключително редки са случаите на заболели преди 40 г. Ракът на простатната жлеза започна да се диагностицира рано и това промени и статистиката на това заболяване. То е второто заболяване след рака на белия дроб.

- В УМБАЛ „ИСУЛ – Царица Йоанна” е единственият в България Център за мъжко здраве,основан от вас. Какви услуги се предоставят в него?

- Вярно е, че това е единствената държавна структура за мъжко здраве. Тук се прави диагностика и лечение както на репродуктивното, така и на сексуално здраве на мъжа. Ние сме с амбицията за създаване на пластичен център за възстановяване на структури на пикочния канал - в клиниката работи чл.кор.проф. д-р Чавдар Славов, който създаде оперативен метод, признат не само у нас, но и в чужбина при това заболяване. Провеждаме биопсии на простатната жлеза – за диагностика на рака на простатата, както и оперативното му лечение. В заключение: открит рано, ракът на простатната жлеза е лечим.