0

З акаляването на организма още от древността е най-добрият метод за борба с вирусите и настинките. Колкото по-силен е човек, толкова по-лесно и бързо се справя с атакуващите го щамове. Приключенски продецури, които засилват имунитета ни, вече се предлагат в родните спа центрове.

 

По-силните и калените хора могат да изпробват ледени и снежни стаи. Те приличат на вълшебни пещери, а стените им са покрити със скреж и сняг. Температурата в ледената стая може да достигне до –18 градуса. Ледената целувка на снега може да изпробвате след излизане от сауна или парна баня.

 

Излагането на ниски температури оказва освежаващо влияние върху кожата, стимулира кръвообращението и изгарянето на калории. Ако дамите искат да се отърват от няколко излишни килограма и да са ободрят, могат да влязат в ледена стая. В снежна принцеса можем да се превърнем срещу 20-25 лева. Срещу тази сума спа хотелите у нас предоставят възможност да се гмурнем в басейн и да се поглезим с различни спа процедури, в които е включена и снежната стая.

 

Баня

 

Контраста между високите и ниските температури е в основата и на руската баня. “Потапянето” в парите на сауната подмладява кожата, подобрява белодробната функция, ускорява кръвообращението и повишава имунитета към вируси и инфекции. Още Херодот разказва за малките дървени къщички с горящи печки и нажежени камъни, върху които се изливали отвари от билки. Според изворите хората хвърляли конопено семе върху камъните, така че парата ставала гореща и люта  и „никоя елинска баня не може да се сравни с тях”.

 

Ако се решите да релаксирате по руски, се пригответе за много водна пара. Процедурата почиства кожата, насища я с кислород и помага в борбата срещу гъбичките и бактериите. Парните процедури подобряват кръвообращението и тренират сърдечносъдовата система, спомагат за нормализиране на кръвното налягане. Освен това те помагат при лечение на наранявания, изкълчвания и навяхвания. Наситеният с пара въздух заздравява лигавицата на дихателните пътища и оказва влияние върху терморегулацията на тялото. Рязката промяна в температурата стимулира кръвообращението.

 

Руската баня доста напомня на по-популярната у нас финландска сауна. Също като нея тя се състои от парно помещение с дървени пейки, където нагорещени камъни се поливат с вода, за да постигне висока влажност и температура.
Градусите обикновено са много високи и човек се нуждае от специална шапка, която да пази главата от горещината, както и от килими, които да предпазят голата кожа от нагорещеното дърво в сауната. Често в руската баня парата е ароматизирана с екстракти от билки и етерични масла – евкалипт, липа, лайка, мента, бреза, мащерка. Съществува и вариант водните пари да са с аромат на бира, квас или пък кафе. Билките се избират в зависимост от целебния ефект, който се търси от банята.

Част от ритуала в банята е използването на метлички от изсушени брезови, липови, хвойнови или евкалиптови клонки, с които кожата се масажира или дори се нанасят леки удари, за да се подобри кръвообращението. Преди употребата им те се накисват в гореща вода, което улеснява достъпа на етеричните им масла до кожата.

След като човек добре се изпоти на високата температура, той трябва да излезе, за да се охлади и след това сесията се повтаря. Важно е да не се стои в банята прекалено дълго, за да се избегне прегряване. След нея е нужна почивка от поне 20 минути, като за охлаждане може да се вземе душ. В банята човек трябва да се отпусне и да избягва резки движения. Не е препоръчително да се влиза в руска баня след употреба на алкохол. Вместо това човек трябва да пие много вода, за да не се обезводни от потенето. Един от традиционните елементи на руската баня е след нея човек да се полее със студена вода. Шокът от разликата в температурите обаче е голям и този обичай не е за хора със слаби сърца.

Континенти

За най-авантюристично настроените спа центровете предлагат така наречените приключенски душове. Заставайки под тях за секунди можем да изживеем тропически дъжд или да усетим полярния студ на Антарктида. Ако изберем опцията да изживеем тропическата буря, започва да ни облива топъл дъжд, светлината става зеленикавожълта, чуват се птичи песни и шум на дърва. Кабината се изпълва с аромат на екзотични плодове. Когато искаме да изживеем тропическа буря, отначало душът ни пуска лек дъждец. Светлината става мека и червена. Бурята се чувства още далеч, а студена мъгла понижава чувствително температурата. Свеж ментов аромат изпълва въздуха. Осветлението се променя в зелено. Студеният ръмеж спира и започва да вали топъл дъжд. Светкавици озаряват кабината. Екзотичното изживяване е включено в пакетите на спа центровете у нас.