0

О перацията на 18-годишния Божидар Георгиев от Добрич, извършена в турската клиника „Аджъбадем Маслак”, е преминала успешно, съобщиха близките му. Родителите на момчето, Веселина и Славчо Славови, изказват сърдечна благодарност на специалистите, оперирали сина им – проф. Назъм Коркут и д-р Алпер Юздилек.

Както „Монитор”  писа, през август миналата година на Божидар е поставена диагноза „хемангиоперицитом на максиларния синус“. Това е тумор на синусите и е изключително рядко заболяване. В УМБАЛ "Царица Йоана" в София правят на момчето две операции, но туморът се появил отново. Родителите на Божидар решават да потърсят помощ в клиника в Истанбул. Турските лекари извършват успешна операция и отстраняват напълно тумора. Бил е голям, с размери 7 см на 4 см. Наложило се е да му се вади част от костта и да се връща обратно. Оказало се, че туморът е доброкачествен, докато мнението на българските лекари било, че е злокачествен.

Божидар вече е изписан от клиниката и няколко дни е останал в хотел в Истанбул, за да бъде наблюдаван. Очаква се през тази седмица абитуриентът от Финансово-стопанската гимназия да се завърне в Добрич, съобщи Наталия Миленова, която е един от инициаторите за дарителската кампания в помощ на Божидар, събрала 20 000 евро – толкова, колкото струва операцията и лечението на момчето в Истанбул.

Основните инициатори са четирима от най-верните приятели на Божидар – Наталия Лефтерова, Николета Миленова, Александър Марев и Момчил Колев, всички абитуриенти във ФСГ. В първия етап бяха събрани над 20 000 лева, с помощта на дарителски кутии в целия град, благотворителни базари, концерти и волейболни мачове. След като Божидар и баща му пристигнали в Истанбул, станало ясно, че парите не стигат и са необходими още 6 000 евро. „Танцов клуб „Пъстър хоровод” организира концерт, от който бяха събрани над 7 000 лева, общинските съветници в Добрич дариха 900 лева, абитуриентите от СУ „П.Р.Славейков”, където той е учил до седми клас, дариха 250 лева, включиха се и много ученици и хора от Добрич и от цялата страна. За много кратко време успяхме да съберем цялата необходима сума”, обяснява Наталия.

Учениците от ФСГ подеха нова дарителска кампания, този път за майка на две деца. Дани е на 40 години. Миналата година й поставят зловещата диагноза злокачествен карцином на млечната жлеза. В болница във Варна я оперират, отстраняват й цялата гърда, подлага се на 8 тежки химиотерапии, на 25 лъчетерапии и само 10 дни по-късно, след приключването на лъчетерапията, Дани напипва топче на врата, на лимфните възли. Решава да потърси консултация в турската болница "Аджъ бадем", където е направена отново биопсия и куп други изследвания и резултатите са категорични, че болестта отново се е завърнала, този път злокачествен тумор на лимфните възли и под дясното ребро. Лечението в турската клиника е непосилно за семейството на Дани и за пореден път децата на Добрич започват дарителска кампания.