0

В исокотехнологична биопсия на пациентка, която има тумор на окото, направиха лекари в УМБАЛ „Пловдив”. Екипът специалисти по уши, нос и гърло в здравното заведение прави процедурата за първи път. Това съобщи д-р Асен Асенов, началник на отделението.

Болната е 45-годишна жена от Пловдив, приета в очно отделение заради нарушения в зрението в дясното око. Преди да постъпи в УМБАЛ-Пловдив, пациентката е лекувана повече от 6 месеца неуспешно за различни очни болести в лечебната мрежа в страната. Офталмолозите в ОРБ имат съмнение за туморен процес, който се доказва след изследване с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс). Той се установява в дясната орбита, но медиците имат съмнения, че с туморния процес са ангажирани и синусите и затова тя е пратена за консултация в УНГ.

За да се постави диагноза, медицинският екип взема биопсия - прониква през  носа ендоскопски и достига до орбитата на окото, като срязва тънката вътрешна костна преграда на орбитата. Взето е парченце за изследване, което конкретизира диагнозата – невробластома. За съжаление попаднахе на туморна маса, ангажираща мускулите на окото и пациентката бе насочена за лечение в онкологията, заяви д-р Асенов.