0

В секи втори млад медик не е мотивиран да остане в България, 86 на сто от лекарите смятат, че местата за специализация в страната са недостатъчни. Това показва проучване на Българския лекарски съюз и здравната платформа Medical news.

От него става ясно, че над 60% от младите ни лекари не са мотивирани да останат да се реализират професионално в България. Повече от половината анкетирани посочват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лв. по време на самата специализация.

Всяка година около 500 специалиста напускат България, защото искат по-добри условия на труд.

Според анализ на БЛС, водещата причини за емиграцията е ниското заплащане, което не компенсира инвестициите за обучението по медицина и не отговаря на положения лекарски труд. Те предпочитат връщането на конкурсния изпит, вместо събеседването, което се практикува към момента.

Друг проблем, посочен от младите лекари са недостатъчните места за специализация, както и липсата на обобщена и леснодостъпна информация за актуални конкурси и приеми на бъдещи специалисти.

Д-р Радислав Наков, специализант по гастроентерология и редовен докторант, за развитието на младите специалисти е необходимо създаването на единна система за обявяване местата за специализация, за да може процедурата по кандидатстване да бъде максимално улеснена и справедлива за бъдещите лекари.

Над 67% от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за провеждане на следдипломните обучения, а 20,8% категорично заявяват, че искат лечебното заведение, в която специализират да е многопрофилно. Според младите лекари, тази тенденция може да бъде променена с нововъведения в обучителния процес в специализираните лечебни заведения и извънболничната помощ и да се намери начин всички специалности да станат еднакво атрактивни за младите лекари.

Основна цел на всички отговорни и засегнати институции трябва да бъде задържането на младите специалисти в България и връщането им от чужбина, смята председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Нашите медици търсят професионална реализация без тежки нормативни и материални притеснения. Примамва ги възможността за финансова стабилност и адекватни условия на труд. Ето защо отворена врата за връщането им и задържането им в родината е адекватното заплащане на тяхната работа, създаване на нормални условия на обучение и труд и възможности за кариерно израстване, допълни той.