0

80 медицински специалисти от страната наблюдаваха в реално време две ендоскопски операции, извършени в Интегралния център на УМБАЛ „Св. Георги” от директора на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. Специализираният курсс за оперативно лечение на синуси и слъзни пътища се провежда за първи път, съобщиха от здравното заведение. Обучаемите са гледали хирургията на живо от 10-та аудитория в болницата посредством видеовръзка с Интегралния център. Курсът „Съвременни аспекти и предизвикателства в оперативното лечение на параназалните синуси и слъзни пътища” е бил част от практическото обучение на медицинските специалисти.

Практическата част от курса даде възможност на участниците да наблюдават в реално време, т. нар. live surgery, две ендоскопски операции – пансинустомия и дакриоцисториностомия. Целта на курса е била специалистите по здравни грижи да се запознаят със спецификите на предоперативната, интраоперативната и постоперативната грижа при пациенти със заболявания на околоносните кухини и слъзните пътища. „Обучението и теоретично, и практично, показва предимствата и предизвикателствата на ендоскопската ендоназална синус хирургия”, каза проф. Джамбазов.

Интегралният център за лечение на тумори и травми на глава и шия e част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги“ и е оборудван с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. Към настоящия момент първата пловдивска университетска болница е единствената в България, която разполага с подобна система за високоспециализирана хирургия. Ръководител на следдипломния курс е проф. д-р Карен Джамбазов, д.м. - изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, и ръководител на Катедрата по УНГ болести към Медицински университет – Пловдив. Освен него в теоретичния панел с лекции се включиха д-р Димитър Чаталбашев – специалист анестезиолог, д-р Александрина Топалова – УНГ специалист, ст.м.с. Славка Щерева и ст.м.с. Костадинка Божикова.