0

М аксималните цени, на които се продават масовият бензин А95, дизелът и метанът в бензиностанции в страната, минаха 3 лева, показа проверка на "Телеграф".

Тенденция към поскъпване за всички масови горива в следващите дни прогнозира сайтът, следящ движението на стойностите fuelo.net.

Масовият бензин А 95 се продаваше през уикенда средно по 2,87 лева за литър. За месец той е поскъпнал средно с 10 ст. за литър, а само за последните 10 дни увеличението е средно с 5 ст. В различните бензиностанции в страната горивото върви на цени в диапазона от 2,56 лв./л до 3,02 лв./л. Вижда се, че цените гонят средната отпреди година, която към 23 септември 2022 г. е била 3,01 лв./л.

Дизел

Средната цена на дизела за месец е скочила с 14 ст., а само за последните 10 дни тя се е увеличила с 5 ст., т.е. скокът при дизела е по-драстичен, отколкото при бензина. В събота дизеловото гориво можеше да се намери в бензиностанциите в страната най-малко по 2,67 лева и най-много по 3,09 лв за литър. Преди година той се е продавал средно по 3,25 лв. При автогаза (пропан-бутан) средната цена е минала тази, на която е продаван на 23 септември 2022 г. - 1,13 лева за литър. В събота той се продаваше средно по 1,20 лева за литър, тоест със 7 ст. повече. Максималната му цена в търговската мрежа вчера беше 1,38 лева/л, а минималната, на която можеше да се намери – 1,09 лева/литър. Метанът, горивото, което следва цените на природния газ, се продаваше в събота на цени между 1,67 лв. за килограм и 3 лева/кг. Средната му цена беше 2,04 лева при 5,89 лева м.г.

Причини

Цена на петрола от над 100 долара за барел в скоро време прогнозират големите хедж фондове. Ралито на цените е предизвикано от намаляване на добивите и износа на петрол на Саудитска Арабия и Русия. Удължаването до края на декември действието на решението за съкращаване на добивите с 1 млн. барела на ден от Рияд и Москва тласнало цените на суровия петрол нагоре, съобщи „Файненшъл таймс”.

СТАНА ЯСНО ще поскъпнат ли горивата през зимата (ВИДЕО)

ВРЪТВАТ КРАНЧЕТО: Секва руският петрол!