0

М ораториумът ще падне в момента, в който направим анализ и сме сигурни, че сме ограничили всички течове в системата. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в кулоарите на парламента вчера. По негови думи цената на тока няма да е по-висока от предвидената преди мораториума.

Мораториумът ще падне в момента, в който направим анализ и сме сигурни, че сме ограничили всички течове в системата. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в кулоарите на парламента вчера. По негови думи цената на тока няма да е по-висока от предвидената преди мораториума.

Относно помощите за бизнеса той заяви, че цялостният пакет е в размер на милиард и половина. "Едно от нещата, които надграждаме, е тези помощи да започнат от една цена нагоре - 185 лв. на мегаватчас. Има големи бизнеси, които са договорили добри цени за тяхното електропотребление, с една директна субсидия те отиват почти на нула. За другите цени, които са над 185 лв. на мегаватчас, имаше много конструктивен диалог в рамките на разумното те ще бъдат подкрепени от бюджета", допълни премиерът.
"За цените трябва да използваме целия капацитет, който имаме в България. Още ремонтът на ПАВЕЦ-а стои. Това са едни 800 мегавата, които не са влезли в системата. Едновременно с това трябва да прегледаме и

да видим дали всички договори са направени по правилния начин

Миналата седмица задачата ми беше с енергийния и финансовия министър да намерим възможност да намалим и цената на газа. Ако успеем да увеличим нивата на внос от Азербайджан, това автоматично ще даде този ефект", подчерта той.
За инфлацията министър-председателят заяви, че се състои от 2 компонента - европейската инфлация, която не можем да контролираме, и вътрешната. Тя идва от подпомагането на граждани, които са по-бедни социално - те не спестяват средствата си, а ги влагат и харчат. За справянето с инфлацията трябва с най-бързи темпове да се ускори инвестиционната политика, както и да се създаде дефиниция за енергийно бедни.
За КЕВР е важно да се знае, че като регулатор трябва не само да казва каква ще бъде цената, а да влезе във всички дружества, да установи дали това е най-подходящата цена, заяви премиерът.
"Цената на газа намалява в последните 2 седмици, не може да се гледа само в минало време, когато се взимат решения за бъдещето", допълни той.
По негови думи е необходимо всички български производители на енергия да са максимално независими и да се върви в посока на зелената енергия. Този тип разговори според него трябва да се прави след анализ, но Петков подчерта, че е нужно да се мисли в посока геотермална енергия.
На въпрос има ли смисъл от

предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност

за Република Северна Македония (РСМ) преди посещението му в Скопие, премиерът каза, че има смисъл от заседанието на КСНС. Това е национален въпрос и всички мнения трябва да бъдат чути, посочи той. За РСМ имаме коалиционно споразумение. Аз ще се придържам сто процента в рамките на това споразумение, заяви Петков.
Попитан за АЕЦ "Белене", той коментира, че енергийната ни система и всички български производители на енергия като обща стратегия трябва да спазват няколко правила - да е с най-ниската възможна цена, да имаме максимална независимост и да сме в крак с времето - максимално в посока на зелената енергия. Според него разговорът не трябва да е "харесвам "Белене", не харесвам "Белене", а трябва да се направи целият анализ и да се види кои са най-евтините цени. Аз лично много харесвам идеята за геотермалите, посочи Петков и отбеляза, че минералните води са огромно богатство за България. Какво по-добро, ако си използваме нашите минерални води, за да правим българска електроенергия, допълни той.
Зеленият сертификат може да отпадне, ако стигнем поне нива на ваксинация от около 70 процента. Това стана ясно от думите на министър-председателя Кирил Петков пред журналисти в парламента.
По повод

резултатите от преброяването

премиерът коментира, че българите сме намалели с 800 хиляди души, което означава, че и нивата на ваксинация се качват "по лошия начин". Според Петков реалните нива на ваксинация в момента са 35 процента. Бяха 26, но сега, като махнете 800 хиляди души и децата от тази статистика, сме близо на 35 процента, каза той. Нашата задача трябва да бъде над 50 процента, ако искаме да имаме някакво ниво на защита, допълни Петков.
Премиерът каза, че няма да има допълнителни стимули за ваксинация. Обясни, че добавката от 75 лева е насочена към пенсионерите, защото са най-високо рисковата група. Петков посочи, че с този стимул са успели да ваксинират 92 хиляди човека в последните три дни.