0

Ф ермер от Холандия измисли лесно решение как да не реже рогата на кравите си и да спази наложените изисквания за хуманно отношение на Европейската комисия. Той създал кръгъл обор, така че да няма ъгли, в които по-едрите рогати крави да притискат по-слабите и да ги нараняват. По този начин животните се движели непрекъснато в кръг и нямало инциденти. Такъв пример даде Стоилко Апостолов, председател на „Биоселена“, с който илюстрира тезата, че всъщност най-интересните решения в полза и на другите си колеги са тези на фермери с опит.

Бумащина

Такива хора са истинските консултанти и целта на Европейската комисия е да бъде използвано тяхното ноу-хау, но също така те да получават и някакво заплащане за изобретенията си, обясни Апостолов. Той сподели, че „Биоселена“ участва в европейска програма за изследвания и иновации, по която ще се заделят 10 хил. евро за обучение на консултанти в сферата на биоземеделието и производство на биохрани. В нея участват и си партнират 14 страни. Целта е да има реална помощ за биозедемелците, защото бумащината се увеличава, ако преди това документите например по един регламент са били 6, сега за същото нещо са станали 26, образно обясни проблема той. Няма стопанин, който да се занимава с пряката си дейност и да следи нормативните документи на Брюксел.

Разлика

В тази връзка той изтъкна, че в момента не се прави разлика между истинския консултант и продавача. Все още сред фермерите наричат консултант и продавача на препарати и торове. А такъв човек няма как да е съветник, защото неговата цел е да продаде основно своя продукт. Докато истинският консултант първо ще изслуша проблемите на фермерите, след това ще потърси възможно най-обективното решение за тях. Най-добрите решения идват от опитните фермери, защото те са минали през този проблем. Затова и идеята на ЕК е те да бъдат привличани като съветници на по-младите и неопитните си колеги. От друга страна, консултантът може да е обединителното звено. Според него агрономите също невинаги могат да бъдат истински консултанти, защото те не са обучавани за такива поне в България. Стоилко Апостолов разказа, че вече има разговори с агроуниверситета в Пловдив и Софийския университет да имат хорариум по темата, така че утре завършилият агроном да получи информация по тези специфични умения.