0

М иришещите крака – неприятен проблем, но засягащ мнозина. Те са на фокус в днешното издание на „Здраве с Телеграф“, а поводът – топлите дни и необходимостта по-често да се събуваме или да ходим боси.

Уви, проблемът не е сезонен и дори да носите отворени обувки, неприятният мирис остава. Има ли лечение и какво е то ни казва доц. Иван Богданов от Клиниката по дерматология и венерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“. Това е един проблем, който е многофакторен. „Тук не става дума само за гъбична инфекция, тук обикновено става въпрос и за една хиперхидроза - едно по-засилено потене в областта на краката. Когато се решава проблемът с миризмата, трябва да се обърне внимание и на двата фактора“, обясни той.

Длани

Дерматологът подчерта, че дланите и стъпалата са единствените две зони, които нямат окосмяване, но за сметка на това имат голям брой потни жлези. По думите налице е проблем, когато без усилия човек има обилно потене.

Фактори: лошите обувки и здравословен проблем може да са причина за проблема. „Едни затворени обувки, които не позволяват на кожата да диша и не позволяват на влагата, която се образува от изпотяването, да напуска обувката, това води до микросреда на влага и топлина, която е подходяща за развитие на гъбична инфекция“, поясни специалистът. Той каза още, че обилното потене не е за подценяване и такова може да има не само по дланите и стъпалата, а също и в областта на мишниците и ингвиналните гънки, между бедрата.

Нокти

Гъбичките под ноктите също са проблем. За щастие такива са рядко срещани на ръцете. „Много рядко се срещат при сладкари, тъй като кандидата обича сладкото и киселото“, посочи той. По думите му тези гъбички са характерни за краката. „Основните принципи за разпознаването на такава инфекция е загубата на прозрачността на нокътя, както и задебеляването на нокътната плочка. Най-честа причина за появата й е травма на нокътя, откъдето може да влезе гъбична инфекция“, обясни дерматологът и посочи, че лечението може да е със специален лак, но може и да се наложи пиене на лекарства. Той уточни, че този вид инфекция се среща по-често при възрастните, а по-рядко при децата. Специалистът каза още, че ноктите трябва да се режат направо и да не се пипат ъгълчетата, за да не се впиват в живеца и да не създават проблеми в бъдеще.

Съвети

В никакъв случай да не се самолекуваме, защото човек не знае какво точно лекува, коментира медикът. „Важно е да бъде поставена диагнозата микоза, тъй като има и други заболявания, които наподобяват на гъбична инфекция като екзема, дерматити и др.“, каза доц. Богданов. Той добави също така, че дерматолозите са добре запознати и с подходящите лекарства. „При съмнение за гъбична инфекция задължително да се потърси лекарска помощ“, препоръча той. По отношение на рекламите от телевизиите доц. Богданов е категоричен, че проблемът с лошата миризма на краката не може да се разреши за 7 дни, както се рекламира едно мазило. „Такива средства се продават свободно в аптеките, но това не значи, че те ще помогнат. Затова първо през дерматолога и той ще препоръча съответната терапия“, коментира специалистът и добави, че лечението може да е както външно, така и вътрешно. Доц. Богданов каза, че повече инфекции има при спортистите, тъй като при тях има протриване на кожната бариера от активното движение и носенето на маратонки. При добро проветрение обаче не би трябвало да има проблем. „Не препоръчвам да се носи обувка на бос крак. Нека се използва чорап тип терлик, за да попива излишната влага“, заяви той.

Носете чорапи от мериносова вълна

Вълнените чорапи са изключително добри по отношение на термоизолация, но също така и на попиване на потта. „Препоръчвам чорапите от мериносова вълна за хората, на които им се налага да носят затворени обувки“, заяви дерматологът доц. Иван Богданов. По думите му те не задържат миризма и помагат за отвеждането на влагата. Според него би било добре да се носят обувки с мембрани, които не позволяват да влиза вода отвън навътре, но отвеждат влагата. През лятото е хубаво да се носят отворени обувки, защото те позволяват повече проветрение и вентилация. Що се отнася до обувките от изкуствена кожа, ако са спазени европейските правила за безопасност на дрехите, не би трябвало да има проблем, смята специалистът. Риск би имало, ако те са обработени с опасни продукти, ако са боядисани с некачествени бои. „Проблемът е, когато не е създадена възможност за вентилация. Това зависи от модела на обувката, а не само от материала“, коментира той.