0

В ицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри 142-рата учебна година във Висшето училище по телекомуникации пощи откри и връчи дипломата на отличника на випуск 2023 – Живко Дафов – магистър от специалност „Информационни технологии”.

„Надграждайте опит и се учете от всяка ситуация, мислете критично и творчески и имайте приключенски дух, като останете отворени към новото и света. Вие сте нашето ново поколение иноватори, които ще владеят технологиите така, че да творят добро.”, каза в приветственото си слово на Мария Габриел.

„На добър час скъпи първокурсници, попътен вятър скъпи абсолвенти и успешна реализация в професията и нека да ни честита новата учебна година.” - заяви при откриването на учебната година на висшето училище по телекомуникациr и пощи ректорът му проф. Миглена Темелкова.

„По данни на рейтинговата система на висшите училища ние единствени от инженерните университети в страната сме с ръст в приема на студенти през последните 3 години, компютърните ни специалности са най-търсени от студентите в чужбина, а според данни за осигурителния принос на нашите завършили възпитаници ние сме в челната петица сред университетите в България.”, добави тя.

С приветствия за началото на учебната година и при връчването на дипломи на абсолвенти в церемонията се включиха Александър Йоловски – министър на електронното управление, Григорий Григоров – заместник-министър на транспорта и съобщенията, Сергей Станишев и Петър Витанов – членове на Европейския парламент, Иван Димитров – председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Костадин Костадинов – председател на ПГ на ПП „Възраждане“, Красимир Вълчев – председател на Комисията по образование и наука в 49-то НС, Кристина Петкова – народен представител в 49-то НС от ПГ на "Продължаваме Промяната-Демократична България", проф. д-р Владя Борисова - председател на Патентно ведомство на Република България, проф. д-р Аце Миленковски – ректор на университет „Скопие“.

Стаж в Европейския парламент подари на първокурсниците, приети с най-висок бал евродепутатът Петър Витанов – доктор хонорис кауза на Висшето училище по телекомуникации и пощи. В словото си евродепутатът Сергей Станишев поиска реформа в Националната агенция по оценяване и акредитация, за да „работи дигитално, а не аналогово”.

Костадин Костадинов – лидер на ПП „Възраждане” се обърна към студентите и абсолвентите с думите: „Бъдете сигурни, че знаете всичко и бъдете сигурни, че имате да научите още много повече от това, което знаете.”

Бившият министър на образованието и народен представител от ПП ГЕРБ Красимир Вълчев поздрави ръководството за иновативното управление и за това че е доказало, че всяко висше училище има своето място в картата на висшето образование в страната. На абсолвентите и студентите Красимир Вълчев пожела да затвърждават с реализацията си на пазара на труда името на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Народният представител от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" Кристина Петкова отправи послание за успех, смелост и дързост към ръководството, преподавателите, студентите и абсолвентите на Висшето училище по телекомуникации и пощи..

Министърът на електронното управление Александър Йоловски връчи дипломите на бакалаврrте от специалност „Мобилни комуникации и интернет” подчерта, че Висшето училище по телекомуникации и пощи има прекрасни преподаватели и връзки с бизнеса, което го прави конкурентно и търсено на образователния пазар.

Григорий Григоров – заместник-министър на транспорта и съобщенията подчерта важността на телекомуникациите и пощите в съвременния свят и подчерта, че „ученето е като плуването срещу течението на реката, тъй като в момента в който спрем с него – тръгваме назад”.

Дипломи и студентски книжки, както и много подаръци връчиха над 50 бизнес партньори на Висшето училище по телекомуникации и пощи, сред които и най-големите глобални телекомуникационни и ИТ компании.