0

З еметресение с магнитуд 4.0 по Рихтер разлюля Благоевградско. Трусът е регистриран в 08:25 часа, епицентърът е бил на около 4,4 километра на запад от град Симитли, а дълбочината 14 км.

Земетресението е усетено в Симитли, Благоевград и Гоце Делчев, съобщиха от Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. 

Земният трус е продължил около 2-3 секунди, но е бил почувстван, защото е разтърсил лампи и шкафове в домовете на хората, предаде БГНЕС. Според местните жители това е най-силният трус до момента от поредицата от трусове, които започнаха по-рано тази седмица с епицентър около град Симитли. Най-силно днешното земетресение е усетено именно в този град, включително по първите етажи на домовете.

Земетресението е събудило жители на Благоевград. "Силно беше щом толко го усетих на втория етаж", "Беше много бучащо, все едно тежкотоварни автомобили минават" и "Щом ме събуди направо ужас, беше силно но кратко", гласят част от коментарите в благоевградските групи във фейсбук. 

Към момента няма постъпили сигнали за материални щети или пострадали хора на територията на община Благоевград след земетресението от тази сутрин, съобщиха от община Благоевград. 

По разпореждане на кмета Илко Стоянов екипи от община Благоевград извършват обходи за проверка. Създадена е необходимата организация за реакция при подобни ситуации, увериха от общината. Сигнали за възникнали щети и/или пострадали хора могат да бъдат подавани на дежурните денонощни телефонни линии на общинската администрация - 073/ 88 44 06, 073/ 88 44 34 или на тел. 112.

СТРАШЕН УЖАС! Мощно земетресение в Мароко, поне 296 загинали (ВИДЕО)

"Между всички събития, с които са с по-умерен магнитуд - между 3,9 до 4 по Рихтер, има и множество с по-малък - по 2 до 2,5. И най-вероятно те ще продължават още поне седмица, възможно е и до месец. Няма място за притеснение, коментира пред NOVA сеизмологът доцент Пламена Райкова.

Според нея трусовете не са нещо необичайно за този район. "За 5 дни са регистрирани над 50 земетресения с магнитуд 2. Най-силното е от тази сутрин с магнитуд 4, което беше усетено и в района на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. На територията на България това е най-сеизмичната зона. Там и в исторически план са наблюдавани силни заметресения. В началото на ХХ век именно там е било регистрирано най-силното заметресение за континентална Европа - с магнитуд 7.8. Такъв тип поредици от трусове, които са с близък магнитуд и са в много малка област, каквато е тази в последните дни, сме наблюдавали също така и през 2006, 2008 и 2009 година в този район", обясни тя.