0

Т абакери и часовници, принадлежали на владетелите на третото българско царство, са най-продавани по търговете на планетата, сочи проверка на „Телеграф“.

Всъщност повечето от ценните предмети и картини, които се продават на търг в чужбина са свързани с цар Фердинанд, който е описан и в световната литература („По следите на изгубеното време“ от Марсел Пруст) като изтъкнат познавач на красивото и изящното.ю

Разминаване

Запитан от „Телеграф“ Игор Марковски, смятан за един от най-вещите експерти в областта, също меценат и колекционер, отбеляза: „Нормално е да сме по-евтини. Българското изкуство не е познато изобщо оттатък Калотина. Минава в графата „нещо екзотично“. Кой се интересува от това?! Има един художник, който е рисувал всичко, но е рисувал и Хитлер и поради тази причина е бил заклеймен – Никола Михайлов. Той е рисувал и царя, и кой ли не. Неговите картини са конвертируеми на запад, а у нас той не съществува. Има го само в няколко частни сбирки, много малко негови неща и те са ясни“. След това Марковски продължава: „Нашият пазар е с две думи: гола вода. Тук годишният оборот на тръжните къщи, а те са много малко, 3-4, не надминава 200 000. Това е смешно. Та това е една картина на добър автор навън“.

Запитан защо у нас не се влагат пари в изкуство, Игор Марковски пояснява: „Най-старата тръжна къща се казва „Доротеум“, основана е в Австрия и от 1707 г., когато се случва това, няма понижаване на цените на произведенията на изкуството. Много рядко се връща нещо на търг и после се поставя нова цена. В цял свят се влагат парите в изкуство, у нас предимно - в любовници, вили, коли и всякакви такива глупости“.

Марковски смята, че повечето неща, свързани по някакъв начин с България, са купувани предимно от българи или директно свързани със страната ни хора. Той казва: „Когато в търг навън се появи произведение на Антон Митов, на Мърквичка, Вешим, този, който го купува по телефона или на живо, е 99,99% българин. Ние си ги купуваме картините и ги връщаме“.

1893

Часовник, произведен през 1893 г. от „Патек Филип“ и със специален царски автограф и сертификат, принадлежал на Фердинанд, бе продаден за 47 880 швейцарски франка на търг преди време. Явно тази епоха започва да става все по-интересна вече за колекционерите и като няма картини, които рядко се продават, а и са доста по-скъпи, се купуват и изящни вещи, които също са изкуство от висша класа.

Друг часовник от колекцията на Фердинанд също си повишава цената. Преди години е бил продаден на търг за 12 500 щатски долара. Две години -по-късно за него вече взимат 24 250, но в евро. Явно тези ценни вещи, дело на реномирани навремето и сега марки, си качват цените. Според аукционните къщи, те са купувани и продавани от наследници на аристократични семейства, но не уточняват дали са въпрос за някое, свързано с българските владетели от третото царство или просто европейски благородници колекционери.

Деца

Банкнота от 250 български лева с лика на младия цар Симеон, пуснати през 1943 г., е предлагана за 40 евро през 2020 г. на търг в Испания. Но тогава не е купена. Такива има масово и у нас, и в чужбина и затова цената им все още е ниска.

Но затова пък портрет на бащата на Симеон – цар Борис III като дете вече е предложен за търг в Париж на 25 май. Обявената цена е между 6 и 8 хиляди евро. Проверка на „Телеграф“ установи, че същата картина е била предлагана на аукцион във Виена през март тази година, но само като портрет на неизвестно дете и тогава не е продадена. След това явно става ясно, че това е портрет на бъдещия български цар. И масленото платно се излага отново на търг в аукционната къща „Мийон“ във френската столица. Собственикът не се съобщава. Авторът на портрета е немският художник Освалд Щигер. Картината е поръчана от бабата на Борис, княгиня Клементина. Предполага се, че малкият Борис е нарисуван около 1896-97 г., когато се води монархически дебат дали бъдещият крал да остане католик като родителите си, или да бъде кръстен в православието като престолонаследник в православна държава. На картината детето княз държи роза. Тя е от известния сорт „Принцът на България“, създаден по поръчка на Фердинанд, известен с любовта си към ботаниката, в чест на раждането на първородния му син. Същият сорт роза е изобразен на картината „Двете рози на принца на България“ на белгийския художник Франс Мортелманс (1865-1936), продадена в Амстердам на търг в Кристис през 2011 г.

В обявата към предстоящия търг в Париж е отбелязано, че цар Борис е отровен по заповед на Хитлер заради отказа му да изпрати българските войски на Източния фронт по време на Втората световна война. Подчертава се, че детето е изобразено в римокатолическата традиция с характерната прическа за римския император Цезар. Бялата рокля и розата символизират невинност, чистота и тишина.

Картини на Щигер са особено популярни в Австрия, но в момента техните стартови цени по търговете започват едва от 300 евро, а тази в Париж е в стотици пъти по-голяма. Но пък тези с ниски суми имат свойството много бързо да си вдигат цените по търгове.

*Михайлина Димитрова Георги П. Димитров