З имите стават все по-топли и непредсказуеми, с недостатъчно студени дни за нормалното развитие на кайсията, което води до риск за реколтата. Това пише Надежда Шопова, асистент в секция “Климат” в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите (ИИКАВ) към Българска академия на науките, в Климатека.
Очакванията са в бъдеще зимите да стават по-топли и по-непредсказуеми. Въпреки това опасността от повреди от студени вълни ще остане актуална. По-високите температури през януари и февруари водят до по-ранно начало на пролетта, което ще изтегли напред развитието на овошките и ще увеличи уязвимостта им към пролетни мразове. Потвърждава се нарастване на екстремния характер на времето – предпоставка за нестабилни добиви при кайсията и занапред. В най-благоприятните райони за отглеждането ѝ, средно за 10-годишен период, се отбелязват 3 отлични, 4 средни, 1 слаба реколти. При слаба реколта може да очакваме внос и по-високи цени.
Проблеми
Тази нестабилност затруднява производителите, намалява интереса към инвестиране в млади градини, увеличава зависимостта от внос и е предпоставка за повишаване на цените на пазара.
Площите с кайсии у нас са намалели от около 6000 ха през 2000 г. до средно около 2500 ха през последните години, като промишленото производство остава значително по-ниско спрямо началото на века.
Необходимо е обновяване на сортовете с адекватни изисквания за топлина и студ по време на покоя, по-добра студоустойчивост, застраховки и адаптирани агротехнически практики, както и сътрудничество между учени и производители.
Био
В момента около 89% от продукцията е конвенционална, но се очаква значителен ръст в сегмента на биологично отглежданите кайсии поради интереса към здравословното хранене, според международно изследване. Органичните плодове се възприемат като по-безопасни и полезни заради липсата на синтетични пестициди и торове.
Плод
Първите кайсиеви насаждения у нас се появяват след Първата световна война. Около 1960 г. основните сортове са Унгарска, Луизетова и Силистренска. Културата се отглежда в Североизточна България, като са създадени промишлени насаждения и по Южното Черноморие, Ямбол, Сливен, западната част на Тракийската низина – Пловдив и Пазарджик, както и в районите на Кюстендил, Петрич и Сандански, и може да се види в почти всяка градина из цялата страна. Освен това кайсията е много предпочитана от любители градинари и се среща масово в личното стопанство в цяла България.
През последните години борбата с болестите доведе до сериозно обновяване на сортовете в световен мащаб, но също така и до голяма променливост в изискванията за охлаждане на новите сортове. Ролята на селекционерите е приоритетна, но трябва по-достъпна информация за основните сортови характеристики. Широк кръг изследвания от последните години препоръчват сортове като Harcot, Goldrich, Perle Cot и Sweet Cot като студоустойчиви и подходящи за по-хладни райони.