0

П резидентът Румен Радев продължава политическите консултации с парламентарните партии преди да връчи първи мандат за съставяне на ново правителство в 47-ото Народно събрание.

Първи във втория ден от разговорите са "Има такъв народ". При държавния глава отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева, Тошко Йорданов.

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Няма нужда да споделям, че разговорите се извършват в обстановка на каскада от кризи, чийто решаване изисква ясни решения от политиците и усилия от институциите, така че да се отговори на очакванията от българските граждани и по отношение на техните растящи тревоги, растящите цени, войната в Украйна. Това изисква отговорни действия не само в национален, но и в международен план. Нужда е амбициозна и ефективна външна политика. Да не допуснем България да остане в периферията на ЕС, каза в началото на срещата Радев.

Крум Стоев

Година след дебюта ви на политическата сцена, предполагам правите равносметка на постигнатото и извличате поуки от дейността си. Както се уверихте и вие - толерантността в българската политика е много кратка, заяви президентът. Не мога да не отбележа вашата последователна политика по отношение на темата с РСМ, допълни той.

Сложна ще бъде ситуацията, в която ще се намира българският парламент в следващия месец. От една страна са необходими време и усилия от народните представители и партиите за съставяне на правителство. От друга страна са необходими неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост", каза държавният глава.

ИТН поиска Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония

Да, живеем в каскада от кризи. За нас е удовлетворяващо, че президентската институция в този момент постъпва отговорно. Вашата роля е изключително важна и е хубаво, че не се криете. Благодаря за оценката, че сме последователни. Днес се предпочита за жалост лицемерието", каза Тошко Йорданов. Ще ви помоля да разсекретите стенограмите от КСНС, за да се види кой е казал истината и кои политици лъжат. Лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика, а избирателят трябва да знае кой лъже. Вие решавате, но на този съвет се казаха много лъжи, а действията после доказаха тези лъжи на хората, самообявили се за политически елит и морал. Ние не смятаме, че президентската институция и президентът са "мафиоти", защото ние сега трябва да имаме "среща на мафията", ако слушаме част от политиците, които са се обявили за безгрешни. Осъзнаваме трудностите, ние ще направим всичко по силите си, когато бъдем поканени на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена", допълни председателят на ПГ н ИТН.

Радев направи коментар във връзка с разсекретяването на стенограмата от КСНС: "Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение, досега съм разсекретил стенограма за КТБ, едва след като е получил съгласие от всички участници. Това са тежки решения, не искам да стане така, че да компрометираме свободата на изразяване и следващите консултативни съвети. Някои неща е добре да се знаят. Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г, нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., което бе наложено от съображения спора за езика. За това започна да се коментира преди година".

ИТН след консултациите при президента: Ще подкрепим кабинет от професионалисти без Петков и Василев

"Разговорите преминаха в конструктивен диалог, защото както знаете президентът Румен Радев винаги е подхождал обединително в такива ситуации. Въпреки натоварения парламентарен ден за нас от значение винаги е било уважението към президентската институция и затова бяхме тук днес, за да се опитаме да говорим конструктивно, каза Станислав Барлабанов. За разлика от колеги, които винаги са искали да управляват еднолично, ние ще спазваме законовите процедури, каза той.

Дали ще дойде при тях третият мандат Балабанов заяви, че това е решение на президента.

До третия мандат има доста време, уточни Ива Митева и допълни: "При положение, че две от политическите сили не се явиха, е решение на президента дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите".

Тошко Йорданов се обоснова защо поиска от Радев разсекретяването на стенограмата от КСНС за Северна Македония. "В становището след съвета чисто теоретично можеше да се говори повече за правата на българите, репресиите срещу българите и езика на омразата, който да влезе вътре. Чисто теоретично един човек беше много против и дори чисто теоретично се скара с президента ей така очи в очи", каза Йорданов.

На въпрос кой е този човек, Йорданов каза: "Забравих, но е човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, разбирач по всичко"

Йорданов каза, че е малко вероятно да подкрепят кабинет, ако премиер е Асен Василев.

"Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време - една година", каза Тошко Йорданов.

Не отговори дали ще подкрепят БСП, ако третият мандат стигне до тях.

Ива Митева допълни, че правителството трябва да е експертно и да се намерят компетентни хора и хора с опит. Призова за диалог. "В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички", заключи тя.

Предстоят разговори още с "Демократична България" и "Възраждане".

Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата.