0

П резидентът Румен Радев продължава политическите консултации с парламентарните партии преди да връчи първи мандат за съставяне на ново правителство в 47-ото Народно събрание.

Втори в днешния ден от разговорите са "Демократична България". При държавния глава отидоха Христо Иванов, Атанас Атанасов, Борислав Панев. Преди тях президентът се срещна с представители на "Има такъв народ".

Крум Стоев

Крум Стоев

Няма нужда според мен да дискутираме колко сложна е обстановката, какви са големите предизвикателства, породени от множество кризи. Добавям още една изключително важна - политическата криза. Българите очакват политиците да вземат адекватни решения, усилия от страна на институциите за решаване на проблемите им. България трябва да не остава в периферията на ЕС, нужна е последователна външна политика. Поздравявам ви за вашите последователни усилия за поддържане на темата за съдебната реформа, която изпадна от фокуса на кабинета, а всъщност тя е и една от причините за срива на доверието, заяви в началото на срещата Румен Радев.

При връчването на мандата на ПП предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефекта от забавянето на тази реформа, допълни той. Вярвам, че ще продължите с усилията си, каза Радев. 

Крум Стоев

Крум Стоев

"Много е важно да се намери балансът в състава на нов кабинет, предстои много работа за приемане на бюджета, както и други важни теми. Разчитам на политическия ви опит и зрялост. Голямата тема е цялостната тема на политическата обстановка", коментира президентът.

Вие очертахте кризите, в които се намираме и колко е отговорен този момент. Считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка, целта е винаги да има излъчено правителство, а да не се стига до предсрочни избори. За нас кризата има още един аспект, кризата на политическата класа, в която е невъзможно да се води разговор по съществените проблеми. Смятаме, че тези консултации са важен елемент за възстановяване на възможността на разговори", каза Христо Иванов.

От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко, което се случи или не случи през тези шест месеца, първият мандат е този, който продължава да е най-натоварен с очакването за отваряне на нова страница в българския политически процес, колкото и това да е трудно, а ние никога не сме го крили. Вие отбелязахте правилно, че трябва да се продължи фокусът върху съдебната реформа и ние ще работим затова. Същевременно тези 6 месеца показаха колко е важно да има широко съгласие за нейното провеждане. Не мисля, че изпълнителната власт или кабинетът са основните фактори за забавянето, то се случи в парламента, каза той.

"Скептичен съм, че нови избори ще ни дадат магическо решение на този проблем. Българската политическа класа не знае как да се говори и да идентифицира приоритети, заяви Иванов.

Владислав Панев допълни, че има криза в доверието. "Който се наеме с мисията за постигане на консенсус ще бъде много смел, но ще поеме и голям риск, но някой трябва да се нагърби".

След консултациите при президента: „Демократична България“ са готови за диалогичност

"Ние винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред скоби във фокуса на усилията", каза Иванов след консултациите. "Смятаме, че е най-здравословно усилието за съставяне на управление с първия мандат, ще го подкрепим. Трябва да се решат очевидните проблеми, допълни той.

Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и формула. Има очевидни потенциални формули, до местните избори е важно да има управление в страната. Не изглежда за съжаление следващият парламент да бъде по-добър. Ние няма да предлагаме наша политическа формула, каза Христо Иванов. Със сигурност има възможност за съвместно явяване на избори с ПП, заяви той. С кого бихме работили е въпрос на колективни решения, заяви той. Трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС трябва да са извън изпълнителната власт, каза Иванов.

Предстоят последните разговори днес между Радев и "Възраждане".

Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата.