0

У чилища и университети навъртяха космически сметки за ток през декември. Пред „Телеграф“ от ръководствата им споделиха, че плащат тройно повече спрямо миналата година.

В някои школа, които се отопляват с електричество, сметките стигат 10 000 -12 000 лв. Университетите също издъхват.

В истински ужас при получаването на сметките за ток и парно са изпаднали директори на училища в Старозагорско. Професионалната гимназия по селско стопанство в град Мъглиж, където се обучават малко под 260 деца, част, от които използват и общежитието, е трябвало да платят 10 000 лв., тъй като отоплението е с електроенергия, коментира директорката Росица Милинкова. Това по пресмятанията й е баснословна сума. В старозагорското основно училище „Кирил Христов“ са заплатили за декември 5475 лв. за електроенергия и 10 000 за парното, през януари авансово за топло са привели 2200 лв., за да не мръзнат 917-те им възпитаници. Сходни са сметките и в 6-о основно училище: 3000 лв. за светло и 12 000 лв. за топло, независимо че през декември са имали доста дни на дистанционно обучение.

Шокиращи цени за ток и природен газ са получили и в Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия, каза директорът Йордан Михалев. „Ние сме на отопление с газ и последните ни сметка са много шокиращи. Януари месец 2021 година сме платили около 3000 лв. за газоснабдяването, а тази година за януари сумата е 12 000 лв. Към момента не знаем нито бюджетът какъв ще е, нито единният разходен стандарт и затова ще плащаме, докато имаме пари в сметките. Когато свършат парите, ще спрем да плащаме“, категоричен е Михалев. В столичното 119 СУ декемврийският ток струва 3200 лв., докато през ноември е бил 420 лв. „На месечна база засега не представлява чак толкова голям проблем“, коментира директорът Диян Стаматов. Ако тенденцията се задържи цяла година обаче, ще стане трудно, предупреди той.

Училищата ще могат да си поемат глътка въздух, ако се увеличат средствата за покриване на битовите им нужди в държавния бюджет. Предвижда се те станат 40 млн. лв, съобщи пред „Телеграф“ шефката на учителския синдикат Янка Такева (виж коментар на стр.12).

Последните няколко месеца сметките за ток и парно в училищата на Благоевградско са с 30 до 40% нагоре, каза за „Телеграф“ Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление по образование (РУО). Засега директорите се вместват в бюджетите си, получихме сигнал само от Професионалната математическа гимназия в Благоевград.“ Тройно по-високи сметки за ток плащат училищата в Бургас. Последната сметка за еленергия на Професионалната гимназия по строителство и архитектура е близо 4500 лева. Сравнена с тази от предходния месец, която е била 1600 лева, разходът за ток е скочил точно три пъти. При това този разход не обезпечава отоплението на класните стаи, защото сградата е топлофицирана. С хилядарка е скочила и месечната  сметка за парно  - от 6000 лв. на 7000 лв.

"Ако преди сме плащали общо на месец около 7000-8000 лв. за ток и парно, сега по двете пера месечно разходът възлиза на 11 000-12 000 лева", пресмята директорът на ПГСАГ инж. Даниела Симеонова. Училището все още няма бюджет и за никого не е ясно как ще се справят с нарасналите в пъти разходи.

"Наскоро подменихме осветлението в коридорите с LED лампи, които са енергоспестяващи. Сега обмислям да подменя и в класните стаи, само така можем да спестим от електроенергия”. Бюджетът ни още не е готов, подали сме заявление пред общината, че се налага режийните разходи да бъдат увеличени двойно. Продължаваме да търсим начини да свием други разходи, за да осигурим средства за ток и парно. Не мога да отрежа от фонд работна заплата в никакъв случай, нито от средства за дезинфекция и тестове. Единствената ни възможност е да отрежем от материалите за учебни практики на учениците, колкото и да не ми се иска, защото ние сме професионална гимназия, имаме практики за провеждането на които закупуваме материали", коментира Даниела Симеонова.

Оптимизация, за да пестят са направили и в Университета по национално и световно стопанство, но въпреки това последната сметка за ток е двойно по-висока спрямо миналогодишната. Тя е на стойност 60 000 лв. за сградата на УНСС и спортния комплекс към него. Миналата година е била 32 000 лв. Доц. Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси в УНСС, подчерта, че университетът е взел всички мерки за намаляване потреблението на еленергия. Оптимизирали сме всичко, поставили сме LED осветление и въпреки това увеличението е голямо, коментира той. В общежитията също. Сметката за един блок е била 4000 лв. миналия декември, сега е 8000 лв.

Положението е тежко, тъй като там сметките за ток падат на плещите на студентите. Много от тях изнемогнат, плашат с бойкот на наемите на общежития, както и да ги напуснат. Сравнения, които направиха бъдещи висшисти, показват, че живеейки на общежитие плащат пет пъти повече за ток, отколкото, ако са на свободна квартира. Това е така, защото са в графата „небитови абонати“ и се изръсват по пазарни цени. „Не сме бизнес учреждения. Това много тежко се отразява на нашите бюджети. Генералното решение са тези обществени обекти да минат обратно на регулирания пазар“, каза доц. Добромир Стефанов. И съобщи, че е изпратено писмо с такъв апел до образователния министър акад. Николай Денков.

Минават на соларни панели

Търся варианти да поставим соларни панели, да произвеждам ток и да подавам на енергото, защото иначе е немислимо. Така коментира ситуацията директорът на ПГСС в Суворово Марияна Василева. „Нашата сметка за ток към момента е 6600 лв., като преди поскъпването сме плащали към 1500 лв. Ние не генерираме печалба, а токът ни се увеличава. В бюджета официални средства за електроенергия не са предвидени“, допълни тя.

Зам.-кметът на Пловдив: Готови сме да помогнем на забавачките

С около 100 – 110% е по-солена месечната сметка за ток на детските градини в Пловдив за декември м.г. в сравнение със същия период на предходната година. До затваряне обаче на забавачници няма да се стигне. Това съобщи зам.-кметът по образование в Пловдив Стефан Стоянов. “По-голямата част от институциите се отопляват с газ или ТЕЦ, където повишенията в сметките са по-малки. От друга страна, в новия проектобюджет има предвидени средства за допълнителна издръжка именно заради по-високите цени на тока“, обясни заместник-кметът по образованието в Пловдив. Той бе категоричен, че в момента няма образователна институция в града, която да е в критично състояние заради по-високите сметки за електричество. Стоянов подчерта, че ако се налага, община Пловдив ще подпомогне детски градини чрез вътрешен механизъм за дофинансиране.