0

В продължение на 10 години баби си мерят зелниците в станалия традиционен конкурс „Празник на зелника“ в кюстендилското село Жабокрът. Тази година в надпреварата се включиха близо 50 жени от региона. Всички произведения на кулинарното изкуство бяха изложени в двора на училището в селото, където кулинарки от региона показаха специално приготвени баници, погачи и сладкиши.

„Приготвянето на един зелник излиза поне 30-40 лв. Отделно от това, в него се влага много майсторлък. Всичко се предава от поколение на поколение и не е никак лесна работа“, разказва една от участничките в конкурса. Тя споделя, че не са малко хората, които й правят поръчки за домашно приготвен зелник. Традиционното за Кюстендилско тестено изделие пък е търсено от хора от различни краища на страната. „Ето, сами можете да видите колко хора сме се събрали. Има гости от всички краища на България“, твърдят организаторите на празника.

Зелник по най-старата рецепта донесе и 82 -годишната баба Цветанка Борисова от село Жабокрът. Това, че жената използвала мая, за да го приготви, заинтригува присъстващите. „Старият зелник някога се е правел с мая. Баба слагаше дори леблебия, червен пипер, царевично брашно. Пека го не в силна печка, но на дърва е по-хубав“, казва баба Цветанка, която стана първенец на празника.

Иначе зелникът е уникален за Кюстендилско. Името произлиза от плънката за баницата, която трябва да е зелена – коприва, щафел, спънак или праз лук. Омесването му е изключително трудоемко и продължава с часове. Най-важната част са корите, които трябва да бъдат изключително тънки, с които се покрива зелената плънка.

„Когато решихме да създадем този Празник, идеята ни беше това майсторско умение, каквото е разточването на зелника, е да се предаде от по-възрастните на по-младите и да докажем, че традициите са живи“, разказаха още инициаторите на идеята.