0

С вети Николай Софийски е един от българските новомъченици, които с кръвта си са засвидетелствали своята вяра. Неговата памет се отбелязва на 17 май, а ден по-рано се прави литийно шествие в столицата по ул. „Пиротска”, ул. „Опълченска”, ул. „Цар Симеон” до параклиса в чест на св. Никола Нови, находящ се на ул. „Цар Симеон” №125 .

За неговия живот и страдания и за мястото на гроба му разговаряме със ставрофорен иконом Спас Михайлов. Той е дългогодишен предстоятел на столичния храм „Свети Николай Софийски“.

- Отец Михайлов, какво знаем за софийския новомъченик Николай?

- За живота и страданията на новомъченик свети Никола Нови знаем доста от житието му, написано от неговия съвременник Матей Граматик. Той се родил в Янина, център на гръцката област Епир. По професия е бил обущар. По-късно се преселва в София, където турците започнали да го съблазняват да приеме исляма. Той бил твърд в православната си вяра и местните османски големци решили с измама да го накарат да приеме тяхната вяра. Поканили го на обяд, сложили в кафето – според други предания в шербета му – приспивателно и като заспал, го обрязали съгласно мюсюлманския религиозен обред.

Храмът на Свети Никола Нови в София.

 Храмът на Свети Никола Нови в София.

Никола, като разбрал какво са направили с него, една година не излизал от дома си. Турците го канили да ходи на джамия, но той твърдо отказвал. Тогава бил арестуван и подложен на мъчения. Изправили го пред кадията, който бързо разбрал какво се е случило, наредил да го пуснат. Но фанатизираната тълпа повлякла Никола до Ючбунар (старото име на столичния кв. „Възраждане“ - б.р.) и го убила с камъни на 17 май 1555 г. Мястото оттогава се нарича Търницата, което не бива да се свързва с тръни, а защото това е бил трънливият път на мъченика към неговата голгота. Тялото му било изгорено, а пепелта – разпиляна нарочно, та да не остане никакъв спомен от него. Матей Граматик обаче заръчал на едно момче да събере частици от оцелелите мощи. Тогавашният митрополит Яков Софийски свикал събор и прославил новия светец за вярата. Той положил оцелелите мощи на мъченика в ковчега с мощите на свети крал Милутин.

- Къде днес е гробът на светеца?

- Категорично мога да твърдя, че това е единственият известен със сигурност гроб на български светец. Той се намира на улица „Цар Симеон“ 125 и представлява параклис, около който има малка градинка. Именно там завършва и литийното шествие, което се провежда всяка година.

На 16 май столичани почитат паметта на мъченика с литийно шествие.

 На 16 май столичани почитат паметта на мъченика с литийно шествие.
bg-patriarshia.bg

- Откога датира тази традиция?

- Преди 15 години с благословението на блаженопочившия патриарх Максим и начело с днешния Пловдивски митрополит Николай - тогава викариен епископ на Софийска митрополия - направихме първата лития от храма до гроба на мъченика. Освен иконата му по време на литията се изнася и сребърното ковчеже с мощите му. Литията започва в 18 часа на 16 май, а на другия ден е и специалната служба в памет на мъченика.

- В този участък от улицата „Цар Симеон“, където е гробът на светеца, има доста магазини и други заведения, държани от арабски мигранти. Това съседство не ви ли е създавало проблеми?

- Абсолютно никакви. Напротив, най-близките до гроба мюсюлмани, които работят там, сами са идвали при мен и са ме уверявали да не се безпокоя за нищо и че самите те ще пазят гроба и дори, че ще се грижат за градинката. А по време на литийното шествие излизат пред вратите и чинно проследяват шествието.

- Кога е издигнат самият храм, наричан и „Свети Никола Нови“?

- Хората от Ючбунар са били главно бежанци от Македония, които винаги са почитали паметта на свети Николай Нови. Тук винаги е имало дървен параклис, наречен на светеца. През 1889 г. на това място е издигната дървена барака, в която започват да събират материал за строителството на храм. Инициативата се поема от отец Антоний Жостов. Заедно с отец Никола Крапчански те започват да събират дарения за изграждане на църквата.

Паметна плоча напомня за страданията на светеца.

 Паметна плоча напомня за страданията на светеца.
Фейсбук

Дарителите са главно македонски българи, сред които е Петър Сарафов - баща на видния деятел на ВМРО Борис Сарафов и на артиста Кръстьо Сарафов. Новината за храма, посветен на новомъченика, стига чак до Русия, като известна сума дарява самият император Николай Втори навярно защото е съименник на светеца. Но най-голяма заслуга за събирането на средства има отец Николай Крапчански, който впоследствие замества отец Жостов като председател на църковното настоятелство. Затова днес гробът му е до църквата.

Строителството на храма, чийто архитект е Антон Торньов, започнало на 3 октомври 1896 г. Църквата била издигната за 4 години и е осветена на 3 декември 1900 година от митрополит Партений Софийски. Това е втората по големина църква в София. Сега всеки четвъртък сутрин пред мощите на свети Николай Софийски се извършва молебен канон.