0

- Д-р Янакиев, колко често срещате в практиката си деца, за които се усъмнявате, че може да са с коклюш?

- За съжаление през месец май децата ни продължават да боледуват. Основните причинители са микс от вируси. Допълнително обстановката се усложнява от широкоразпространените шарки – варицела и скарлатина. И за да бъде ситуацията в стил „перфектна буря“, много бързо се увеличават случаите на коклюш в България.

- Мислите ли, че скъпите тестове пречат на диагностиката на заболяването?

- Категорично – да! Имайте предвид, че всяко трето дете във възрастта до 7 години е болно, с възпалена трета сливица и преобладаващият симптом е кашлица, която много прилича на тази от коклюш. Родителите са притеснени. Лекарите също и назначават изследвания. Имаме два вида тестове – единият е PCR от носен и гърлен секрет, който е достоверен до 20-ия ден от заболяването. Другият е кръвен, при който се изследват нивата на специфичните антитела. За съжаление и двата се плащат от родителите, а цените им не са малки. Затова апелирам Министерството на здравеопазването, съвместно с НЗОК, да реимбурсират всички изследвания за коклюш, които са назначени от лекуващия лекар.

- Възможно ли е ваксинираните деца с коклюш да прекарат инфекцията с кашлица, но без тя да е типична за заболяването, като това да забави диагностиката?

- Да, напълно е възможно ваксинирано дете да преболедува от коклюш. Имаме много случаи. За радост симптомите са по-леки, детето се поддава по-бързо на лечение и боледуването е по-кратко. Защо се получава това? Преди 2009 година в България се използваше тривалентна ваксина, като коклюшната компонента беше съставена от живи, преработени бактерии. Ваксината се поставяше на гръбчето на бебето. При всяко второ дете срещахме странични ефекти, но тогава нямаше антиваксинално настроени майки, нямаше също групи на майките в социалните мрежи. Но положителното беше, че тази ваксина създаваше много по-добър имунитет и на нея се дължи дългото отсъствие на коклюш в България. Сегашните ваксини са с ефективност 70%.

- Всяка кашлица ли е заразна?

- Ние, лекарите, непрекъснато слушаме най-различни теории от родителите с какъв произход е кашлицата при децата им. То не бяха „алергични“, „от препаратите в детската градина“, „от зъбките“ и така нататък. Каква е истината – всяка една кашлица е заразна. Недопустимо е дете с кашлица да посещава детска ясла, градина, детски кът или рожден ден. И най-важното. Ако имаме бебе в семейството, най-големият риск за него е по-голямото дете във възрастта до 6-7 години. Достатъчно е един път да се изкашля и бебето е заразено. В този ред на мисли искам да цитирам нещо от книгата ми „Кодът на детския имунитет“: „Най-добрите имуностимулатори за бебето са… правилните контакти“.

- Боледуват ли сега повече нашите деца от преди 20 година например? Ако да - на какво се дължи това?

- Много точен въпрос. Съвременните деца боледуват много по-често и по-тежко от техните връстници преди 20 години (техните родители). Това се дължи на неправилното хранене, липсата на закаляване и безразборното назначаване от родителите на лечение при болести. Но най-важната причина е – безразборните и неправилни контакти на децата ни от малка възраст, чиято вина имат родителите, които са „компетентни и обучени“ от Google и Facebook.

- Какви други инфекции върлуват сред децата в момента? Какво може да очакваме през лятото?

- В момента имаме букет от вирусни заболявания – парагрипни, аденовируси и риновируси. Изключително важно е да засилим имунитета на децата ни, за да ги подготвим през лятото. Тогава ще очакваме главно коксаки и ентеровируси. Основните симптоми ще бъдат висока температура и тези от страна на гастроентералния тракт.

- Какви са съвременните предизвикателства пред педиатрията?

- Това е голяма тема. Педиатрията е психология плюс дълбоко познаване на всички детски болести. Педиатрията е консервативна наука. Изисква продължителна практика и търпение.

Добрите педиатри са спокойни в дейността си чак след 15-ата година трудов стаж. В момента държавата не стимулира специализацията на младите лекари в посока педиатрия. Заплащането и кариерното развитие е далече от другите специалности. Но нашият бонус е: усмивката на излекуваното дете. И благодарният поглед на родителите.

- Ще дойде ли скоро времето, в което за децата няма да има антибиотици, с които да се лекуват усложнения като отит или ангина например?

- В моята практика цялото ми усилие е в посока на повишение на имунитета на детето, за да може по-леко да преодолява поредната инфекция и да не стига до антибиотично лечение. Проблемът не е, че при дадено дете може да употребим 2-3 пъти годишно антибиотик при бактериална инфекция. Проблемът е, че микроорганизмите стават все по-резистентни на антибиотиците. Все по-рядко се създават нови молекули антибиотици. Затова – грижете се за профилактиката с природни продукти и закаляването на децата ни.

Това е той:

Специалист по детски болести, спешна медицина и ехография

Работи в Спешна помощ 7 години, а след това в детско отделение

От 2000 година е личен лекар с над 2000 пациенти, основната част от които деца

Автор на няколко книги за детския имунитет

Повече здравни съвети може да откриете ТУК