0

Ф ините настройки по състава на кабинет ще продължат още ден, научи „Телеграф“. 

Амбицията на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) е да имат одобрени и съгласувани помежду им имена на министри до края на деня в четвъртък или в петък. Целта е да върнат папката с мандата по-рано – още в петък, а не да се чака понеделник според източниците на „Телеграф“.

Предстоят рокади в поне 6 от първоначалните предложения за министерствата – МВР, икономиката, земеделието, социалното и туризма. За последните три вече има постигната договорка, но за МВР се търси консенсусна фигура, която да допада както на ПП-ДБ, така и на ГЕРБ-СДС. В първоначалния състав се предвиждаше МВР да се оглави от Андрей Янкулов. Той се отказа, след като стана ясно, че акад. Николай Денков и Мария Габриел ще се въртят на ротация. В общественото пространство се завъртя името на Цвятко Георгиев, който не е приеман еднозначно от ГЕРБ-СДС. Очаква се промяна да има и при иновациите, за където от ПП-ДБ гласяха Даниел Лорер.

Лица 

Вчера сутринта акад. Денков поясни, че не трябва да има партийни лица, но същевременно трябва да се намерят хора, които да свършат работата. Така Денков намекна, че Асен Василев може и да не е в кабинета. След това добави: „Не е лесно да се намери финансов министър“. Последва няколкочасова среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в кабинета на парламентарния председател, с което преговорите между двете първи формации бяха официално размразени.

„Температурата е между 0 и 100 градуса“, каза Денков и обясни, че „гледат дали има по-добри експерти“ за някои от постовете. Въпреки тези заявки Асен Василев ще остане финансов министър, но извън състава остава Даниел Лорер, научи „Телеграф“. Ярки лица и министри от ГЕРБ в кабинета няма да има. Двете първи сили в НС обсъждаха и общ документ – декларация, с която да „гарантират, че няма да има проблеми в администрацията“. „Подготвяме документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили“, каза Денков. 

Отговорност 

Иначе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че хаосът в държавата е тотален и не става въпрос за личности. „Когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав на кабинет, който да успокоява и гради доверие в двете политически формации. Цената за правителство я платих със съдебната реформа“, каза той. Според него без ДПС няма как да има конституционно мнозинство. Желанията за общо управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ видя отпора от БСП, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Соцлидерът Корнелия Нинова го определи като „коалиция на омертата“. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново призова за нови избори и нарече ПП „организирана престъпна група“. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ трябва да има кабинет, но не и такъв от „рамбовци“. ИТН смята, че  правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ ще бъде изметено много бързо от гражданите.