0

Н а Велика сряда - старт на 49-ото Народно събрание. Депутатите ще се съберат на тържествено заседание, което ще бъде председателствано от най-стария народен представител. Както и в предишния парламент и в този това е Вежди Рашидов. След като положат клетва депутатите трябва да изберат и председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Двама ще се борят за шеф на Народното събрание (НС), научи „Телеграф“. Кандидатури за поста ще издигнат само от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“.

ОТ ГЕРБ-СДС отново ще заложат на Росен Желязков, а изборът на „Възраждане“ се е спрял на Петър Петров. Вчера всички формации проведоха заседания на парламентарните си групи, за да планират поведението си в първия работен ден. Този път „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да издигат свой претендент за председател на НС.

Това според анализатори ще улесни нещата и няма да се стигне до паритет, както в предишния парламент, когато депутатите три дни не можаха да изберат кой да ги ръководи. В резултат на компромис тази задача бе възложена на Вежди Рашидов. Предстои да стане ясно дали Росен Желязков ще намери подкрепа сред останалите партии. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се зарече, че няма да дадат глас за друг кандидат.

Избор

Всяка от парламентарните групи има право на по един зам.-председател. От ГЕРБ-СДС ще предложат Росица Кирова. До последно ПП и ДБ, които вчера се събраха на „Кърниградска“, избираха между Никола Минчев от ПП и ген. Атанас Атанасов от ДБ. Човекът на „Възраждане“ ще е Цончо Ганев. Очаква се БСП да излъчи Кристиан Вигенин. ДПС запазиха мълчание по темата. Досега тази функция от тяхната формация се изпълняваше от Мукаддес Налбант. Сега тя не е депутат, но за сметка на това в редиците на ДПС е Фелиз Хюсменова, която се завърна в политиката след кратко прекъсване.

Бившата евродепутатка има достатъчно опит за тази позиция. Освен председател на НС, в първия ден трябва да се сформират и парламентарните групи, като от трибуната се обявят и техните ръководства. Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влиза в НС, шеф на групата ще е пак Десислава Атанасова. Нейни заместници ще са  Деница Сачева, Теменужка Петкова и Румен Христов.

ПП-ДБ в НС ще имат двама съпредседатели, но не са решили кои ще са те. Това ще стане ясно днес сутринта, непосредствено преди старта на новия парламент.

Депутатите на „Възраждане“ ще се оглавяват от Костадин Костадинов, тези на ДПС от Мустафа Карадайъ, а на БСП – от Корнелия Нинова. Шеф на групата на „Има такъв народ“ (ИТН) ще е Тошко Йорданов.

Кампания

Вчера Лена Бориславова от ПП-ДБ заяви, че иска да се откаже от депутатското си място и за целта дори подаде заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК). В пост във Фейсбук тя посочи причината. Изпълнителният съвет на ПП й е дал важна задача – да играе координационна роля за местния вот. 

Ще работи и за кампанията в София, което в общественото пространство бе изтълкувано като намек, че ще бъде кандидат за общински съветник или дори за кмет. Така на нейно място в НС трябва да влезе следващият в листата  - специалист по националната сигурност Петър Петров. На свой ред ЦИК остави без разглеждане молбата на Бориславова. Тя ще трябва да положи клетва и едва след това да подаде оставка. Членовете на ЦИК не можаха да намерят  мнозинство дори да й пратят писмо, за да я уведомят, че не могат да уважат искането й. При дебатите се разгоря и спор дали заявлението въобще да бъде разгледано, защото имената на избраните депутатите вече са обявени от ЦИК и са обнародвани в „Държавен вестник“. На вота на 2 октомври 2022 г. е имало такъв прецедент. Това обаче не бе взето предвид от ЦИК и бе изтъкнато, че нямат правомощия да освобождават депутати.