0

Н адписи „Убийци“ на английски писаха със спрей протестиращи на Паметника на Съветската армия. Въпреки обилния снеговалеж на обявения протест пристигнаха над сто души още в първите петнадесет минути. Той бе организиран от Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия с мотото „Княжеска градина свободна от насилие“.

Конкретният повод бе недоволството от действията на полицията, които в събота арестуваха трима юноши - две момчета и едно момиче. Причината бе, че са писали през деня върху постамента „Спасете Украйна“.

В центъра на протеста обаче се оказа защитата на Украйна. Вдъхновени младежи раздаваха текста на украинския поет Володимир Сосюра „Обичай Украйна“. Организаторите имаха 15 флакона със спрей и даваха на всеки, който иска да се изяви. Практически всички пишеха едно и също - „Убийци“.

Със спрей се рисуваше и върху лика на Путин, над чиято глава стоеше надпис с тлъсти букви Killer. До паметника се виждаше само една патрулка, а трима полицаи мирно се опитаха да навлязат сред хората. „Децата ли търсите, за да ги арестувате“, провикна се гражданин, но това не предизвика никаква реакция. Всички погледи бяха вперени в момичето, което рисуваше със спрей, и мъжете, които държаха украинското знаме.

Има хора от различни възрасти, организации и политически партии, обясни пред “Телеграф” Хубер Сепарев от Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия. Сред тях са „Демократична България“, ГЕРБ, републиканци , Зелено движение, младежи, ученици и възрастни хора, които са били репресирани по време на комунизма, каза той.

По-късно се разбра, че представители на ГЕРБ, сред които Даниел Митов, са били на протеста и са били освиркани с думите „Борисов е боклук“. Част от паметника може да бъде демонтиран и поставен на различни места в градината, защото в създаването му са участвали и големи скулптори, каза Хубер Сепарев. Според нас обаче той е прекалено голям и доминиращ за това пространство. Тук трябва да има фонтани, пейки и място, където децата да си играят, според движението. Междувременно стана ясно, че директорът на Столичната полиция Калоян Милтенов е разпоредил проверка на действията на служителите, охранявали протеста в петък. Тогава бяха задържани трима ученици, които се опитаха да напишат лозунг на солидарност с Украйна върху Паметника на Съветската армия в София.

Изписаха Убийци на Паметника на Съветската армия
протест протест протест
8