0

П о 4 лв. на час ще се запази цената на паркинга на терминал 2 на летище София, докато тече ремонт на съоръжението, а колите ще паркират на импровизиран паркинг на открито в близост до терминала, научи „Телеграф“.

Ремонтът е сред ангажиментите на концесионера „СофКънект“, който управлява летището от пролетта на 2021 г. На паркинга лъснаха куп дефекти още няколко години след реалното му откриване през 2007 г., но оттам нататък поправките винаги са били само козметични.

От години той е в трагично състояние с дупки в настилката, оголена арматура, стърчащи железа, множество течове и проблеми с осветлението.

Основен

Сега плановете на концесионера са до няколко седмици да бъде подписан договор с фирма изпълнител за основен ремонт на съоръжението.

Ремонтът ще започне в деня на подписване на договора и се предполага, че ще продължи около 8 месеца.

Той ще включва цялостна реконструкция и модернизация на паркинга. Към момента той е с капацитет от 800 автомобила, а след изготвянето на техническия проект за ремонта ще стане ясно дали той ще може да бъде увеличен и с колко.

Плащане

По време на ремонта на терминал 2 ще се запази възможността за платено паркиране, а капацитетът ще е същият.

Идеята на концесионера е да бъдат организирани открити паркинг зони с контролиран достъп около приемното здание на терминала.

Със сигурност за целта ще се използват зелените площи в района, но от концесионера гарантират, че предварително ще бъде поставено специално покритие, а колите няма да паркират в тревата. Цените на паркинга се запазват през периода на ремонта.

Те са 4 лв. за всякакъв престой до 60 минути. Таксата е 8 лв. за до два часа и така с по 4 лв. отгоре за всеки започнат час.

Максималната цена на престой за денонощие е 36 лв. Седмица престой пък излиза 96 лв., а оттам нататък клиентите дължат едва по 6 лв. за всеки следващ ден.

Забавяне

Основен ремонт на паркинга на терминал 2 е сред плановете на концесионера от самото му стъпване на летището. Сериозно забавяне на тези намерения имаше обаче заради неразбирателство между него и държавата в лицето на стария оператор на аерогарата - „Летище София“ ЕАД. Новият и старият играч дълго не можеха да се разберат за прехвърлянето на проекта за ремонта на паркинга, който е останал извън активите, прехвърлени с договора за концесията.

Разкараха десетки трошки извън бариерите

Всички изоставени автомобили са били премахнати от паркингите на летище София, съобщиха от дружеството концесионер за „Телеграф“.

Това е станало още през пролетта след организирана акция със съдействието на Столична община и Столичната дирекция на вътрешните работи.

Проблемът с изоставените автомобили стоеше нерешен с години, докато държавата стопанисваше летището. В даден момент на паркингите имаше автомобили, престояли над 5 години без ясен план какво да се прави с тях.

Сега всички такива МПС са били преместени на паркинги общинска собственост, за което са помогнали и от полицията.