0

Г рупата огнеборци от Благоевград, които се включиха в спасителните акции след опустошителните трусове в Турция и Сирия се прибра в четвъртък вечерта в страната ни. В петък пожарникарите бяха на среща с кмета на общината Илко Стоянов, който им връчи плакет и благодарствен адрес. Той ги увери, че за пореден път са доказали професионализма си, а с действията си ежедневно дават спокойствие на хората не само в областния център, но и в цялата област.

Пожарникарите разказаха, че в картината в Турция е била като след апокалипсис - разрушени жилищни сгради, хора, останали без близки, без семейства, без собственост.

„Разчитаха на спасителните екипи да извадят техните близки. Надеждата, която им донесохме, може би ще ги крепи и занапред. Те изразиха своята огромна благодарност към нас. Казваха, че вече сме част от тях, че сме винаги добре дошли там и сме много добри приятели. Хората имат нужда от подкрепа в този момент. Бързо се възстановяват щетите, силни и организирани са. В първите моменти нашата помощ бе достатъчна, за да започнат да се възстановяват от шока“, сподели комисар Валентин Василев, директор на РД ПБЗН-Благоевград.

Той уточни, че нашият екип е доста добре трениран, наясно е с процедурите за безопасност, с начините на позициониране на нашия лагер. В нито един момент нашите служители не са били изложени на каквато и да е опасност. Битовите условия, осигурени в Турция, са били достатъчни ,за да поддържат този екип, без да тежи той на южната ни съседка.

Огнеборците признаха, че критичните моменти са били през цялото време. За първи път се сблъскали с трагедия в толкова големи мащаби и трудно могат да я опишат с думи.

„Няма да забравим топлото посрещане. Въпреки цялата им мъка те се държаха много топло към нас. Това, което правихме там, ще си остане за нас. Все пак и ние сме човешки същества, всеки от нас в даден момент показва своята емоция“, сподели Боян Кондуров, ръководител на противопожарната служба в Благоевград.

Ако някой от огнеборците се нуждае от психологическа помощ след спасителната мисия в Турция, той ще я получи от специалистите от Института по психология към МВР.