0

Д ве нови скулптури, посветени на Ванга, ще покажат на Рупите на Петковден.

Тържествената литургия в храма „Света Петка“ ще бъде на 14 октомври от 11,00 часа, а след водосвета на залата свещеникът ще освети и две скулптури - "За светлината" и "Прошка", които са дело на известния ни скулптор проф. Иван Славов, автор на паметника на Стамболов в градинката на „Кристал“ в София и участник в колектива на „Създатели на Българската държава“ в Шумен и „Асеневци“ във Велико Търново.

Спор

Десетки миряни посетиха вчера Рупите, за да отбележат 111-годишнината от рождението на пророчицата Ванга. Вангелия Пандева Гущерова е родена на 3 октомври 1911 г. в Струмица, а си отива от този свят на 11 август 1996 г. Хората се помолиха в църквата "Света Петка", а след това запалиха свещ на гроба на ясновидката. "Не сме организирали нищо специално, тъй като не е кръгла годишнина. Но хората я помнят и почитат", заяви пред „Телеграф“ управителят на комплекса в Рупите - Серафим Иванов.

"Дълго време ке спорите за рождената ми дата“, обявила бе приживе Ванга и това стана поредното нейно предсказание, което се сбъдна. Защото в едни документи се посочва, че е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица, а в архива на община Петрич пише, че това се е случило на 3 октомври. Фондация „Ванга“ възприе датата 3 октомври според личните документи на пророчицата и чества рождението й на този ден.

Заветите

Серафим Иванов разкри пред "Телеграф, че навръх храмовия празник на църквата "Света Петка" на 14 октомври ще открият с тържествен водосвет нова зала в манастирския комплекс на пророчицата Ванга. Освещаването ще направи точно в 12,00 часа отец Живко. Залата "Заветите на Ванга" ще представи интересни информационни табла, върху които ще има снимки с нейните прочути и мъдри послания към хората. Посетителите ще могат да се докоснат до духа на ясновидката и да видят най-важните й завети към човечеството. Миряни от цяла България ще се съберат на храмовия празник в местността Рупите. Ванга построи църквата в последните години от живота си. Хората ще запалят свещи и ще присъстват на богослужението. Те ще положат след това цветя на гроба на ясновидката и ще се поклонят пред паметта й.

Курбан

Постен курбан за здраве ще бъде раздаден в ранния следобед. Той ще е безплатен за всички присъстващи. Те ще опитат някои от любимите на Ванга ястия – лозови сарми, чушки, боб. "Всички я почитат като светица заради добрините, които е сторила приживе на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа, като им е вдъхнала своята вяра, любов и кураж. Вярват, че продължава да им помага и да ги закриля", сподели управителят на комплекса Серафим Иванов. Според него Ванга продължава да е в сърцата на хората заради своята невероятна дарба. Затова тя никога няма да бъде забравена.