0

Н ов протест срещу високите цени на горивата готвят превозвачите след Великден. Той ще се проведе на 27 април в големите градове на страната, съобщи пред „Телеграф“ Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той допълни, че в акта на недоволство ще се включат целия автомобилен транспорт. Пред Народното събрание и Министерски съвет ще излязат тежкотоварни автомобили и автобуси.

От бранша имат няколко искания. Едното от тях е премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. за всеки български гражданин. Превозвачите искат още намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца предвид необходимостта от нотификация.

“Обаче от страна на Европейската комисия настояваме до получаването на такава със задна дата – 1 април, държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в България, 50% от вече платения акциз", казват те.

Недоволните дават ултиматум на кабинета до 18 май, за да изпълни исканията им.

Ако това не се случи, те заплашват с национален протест и затваряне на магистрали и контролно-пропускателни пунктове.

Автобусните превозвачи пък искат да се увеличи обхвата на субсидираните линии. Превозвачите са против увеличаването на толтаксите и включването на второкласната пътна мрежа в таксуването.