0

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов и други знакови лица от ГЕРБ се оказа основна тема в кулоарите на Парламента. Част от депутатите се въздържаха да коментират подробно случая, докато МВР не излезе с повече информация.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че това е знак, че в България никой не трябва и не е над закона и че в страната вече има нулева толерантност към корупцията По думите му всичко е било в рамките на закона и не е имало показност, на каквото сме били свидетели в миналото. Минчев каза, че не е бил информиран предварително за акцията на полицията. „Аз съм все пак съм представител на законодателната власт, докато това касае действия на изпълнителната, по конкретно на Министерство на вътрешните работи“.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви пък каза пред медиите: "Гледам ги колко са изплашени (ГЕРБ, бел. ред.) и са отишли снощи в Банкя. Страхуват се, защото ако техният главатар бъде осъден, каква е тяхната съдба? Аз ви казах, че бих се изненадал ако прокуратурата го задържи за постоянно“.

Виктория Василева от "Има такъв народ“ пък заяви, че „чувството ни за справедливост толкова отдавна не беше подхранвано с нещо подобно, че дори ни е трудно да се зарадваме. Едно добро начало. Надявам се да има продължение този филм и да е дълъг сериал, а не само късометражен филм".

Тошко Йорданов от ИТН каза пред журналистите: „Научих от медиите за ареста на Бойко Борисов. Не съм прокурор и нямам представа какво ще се случи оттук нататък“. Йорданов е категоричен, че кабинетът не е застрашен от тази ситуация. „Законите са такива, каквито са. Огромна част от тези закони бяха приети от ГЕРБ“, добави той.

Междувременно стана ясно, че към вътрешния министър Бойко Рашков на парламентарния контрол са отправени рекорден брой въпроси – 101. В Народното събрание ще участват още вицепремиерът Корнелия Нинова и 6 министри от кабинета "Петков".